SDA neće dopustiti da Bošnjaci budu reducirani na tzv. findžan državu!

obilazak_gradilista_ferhadije_dzamije_u_b._luci-400x225

SDA neće dopustiti da Bošnjaci budu reducirani na tzv. findžan državu!

Na sastanku predsjednika sedam političkih stranaka u Banjoj Luci definirani su rokovi za postizanje dogovora o mehanizmima koordinacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u skladu sa Mapom puta koju su predstavnici Evropske komisije prezentirali, a bh. politički predstavnici prihvatili na prošlomjesečnom sastanku u Briselu. Zaduženo je Vijeće ministara BiH da do 31. augusta ove godine pripremi prijedlog, dok je od vlada na svim nivoima zatraženo da odmah započnu pripreme za odgovore o poglavljima 5. i 27. – Javne nabavke i Zaštita okoliša.


Nije postignut dogovor o načinu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci. Lider SDA Sulejman Tihić kazao je da je SDA izričito portiv asimetričnih rješenja, tj. direktnog izbora člana državnoga Predsjedništva iz RS, a inderektnog izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH. SDA je također protiv uvođenja 3. izborne jedinice jer bi to značilo podjelu Federacije BiH na dva, a države Bosne i Hercegovine na tri dijela.

Apsolutno smo protiv prijedloga tzv. nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990 o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer bi time Bošnjaci bili reducirani na tzv. findžan državu, a bh. Hrvati na teritorij Zapadne Hercegovine.  SDA ostaje dosljedna principu da Bošnjaci moraju imati svoje predstavnike iz svih kantona, odnosno regija Bosne i Hercegovine – od Une do Drine, od save do Mora, rekao je Tihić na današnjem sastanku! On je uz to naglasio kako prijedlozi ove tzv. nove parlamentarne većine Bošnjacima iz Hercegovine, Posavine, Goražda oduzimaju pravo da imaju svoje političke predstavnike u Domu naroda federalnog parlamenta. Uz to, tzv. nova parlamentarna većina u cijelosti poništava Odluku ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA još jednom je tzv. novoj parlamentarnoj većini predložio da aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnese ostavku jer je mandat dobio na temelju učešća SDA u Vijeću ministara.

Tokom današnjeg boravka u Banjoj Luci, Tihić je posjetio Muftijstvo banjalučko i razgovarao sa muftijom Edhemom ef. Čamdžićem. Predsjednik SDA nije, kako neki mediji izvještavaju, napustio sastanak, već je nakon konferencije za medije obišaon gradilište Ferhad-pašine džamije i sa Banjalučanima klanjao džuma-namaz.

sda.ba