SDA jedina pokazuje pozitivnu jedinstvenu snagu diljem BiH!

SDA-zastave-slider-400x265

SDA jedina pokazuje pozitivnu jedinstvenu snagu diljem BiH!


Više hiljada građana u Sapni, prepune dvorane u Kalesiji, Butmiru, Bihaću, Goraždu… neumorni aktivisti, uglavnom mladi ljudi koji volontiraju i na terenu upoznaju građane sa kvalitetnim programom SDA, samo su neki od rezultata uspješne i entuzijastične kampanje koju vodi ta stranka.

Prije svega, ono što je vidljivo jest činjenica da se SDA, bez obzira na medijsku blokadu sa kojom se suočava godinama, bez obzira na neprestana podmetanja i optužbe protukandidata, okrenula pozitivnim političko-društvenim suodnosima što je, ujedno, trenutno najbliže onome što priliči zapadnoeuropskim uzusima.

Međutim, čini se da je najbitnije istaći da takav pristup ponajbolje opravdava izborni slogan „U jedinstvu je snaga”. Naime, nemoguće je tvrditi da se želi i zagovara jednistvo, a da se pritom aktivno sudjeluje u huškačkoj i histeričnoj te prokazivačkoj atmosferi koja obilježava kampanju najvećeg dijela političkih stranaka u BiH. Neprestano međusobno optuživanje vodi tek daljnjoj dezintegraciji biračke populacije i zasigurno je na štetu samoj državi koja se nalazi na klimavim političkim nogama. Odnosno, onaj tko poručuje da želi jedinstvo mora pokazati da mu je do tog jedinstva itetakako stalo te nipošto ne smije sudjelovati u ispraznoj napadačkoj retorici koja služi za dodatno izluđivanje građana BiH.

S pravom su mnogi zapazili da, u biti, neki kandidati i stranke koje ih zagovaraju nemaju programe već se koncentriraju isključivo na sušto kritizerstvo. Istodobno poručujući da „ništa ne valja”, sami ustvrđuju da netko navodno neznan, a nalazi se u vlasti, želi da građani budu potpuno demotivirani za izlazak na izbore. Ovo je samo jedan od primjera mnoštva kontradikcija, suprotnosti i dvoličnosti u koje upadaju neki kandidati na ovim izborima. Barem što se SDA tiče, masovna posjećenost njihovih skupova ne ide u prilog tim tezama.

Ono što ponajviše zabrinjava jest činjenica da se mnogi kandidati za Predsjedništvo BiH koriste „ad hominem” napadima na onoga koga smatraju najopasnijim protukandidatom. Bez sumnje riječ je o Bakiru Izetbegoviću. No, jedino oko čega su se uspjeli ujediniti jest da se nesmiljeno napada kandidat SDA. Pritom se napadaju i međusobno, što priliči pticama grabljivicama i političkom lešinarstvu, a ne ozbiljnim političkim snagama.

Stoga, Bakir Izetbegović do sada, u svojem četverogodišnjem mandatu, doista nije pokazivao bilo kakve istupe ni namjere koje bi se mogle nazvati radikalizmom, iako inputi za takve reakcije neprestano dolaze sa svih strana. Osim bošnjačkih političara, poruke na koje bi se moglo odgovoriti izazivački kontinuirano dolaze i od strane političara iz RS-a, kojima bi zavada sa Bošnjacima trenutno savršeno legla da dokažu Srbima u RS-u, koji se nalaze na rubu gladi, da se vrijedi boriti za „pobjedu Srpske” i podržati njihovu političku opciju. Međutim, usprkos svemu, Izetbegović i dalje stoički izdržava napade i ne reagira, što je do sada neviđeno na političkoj sceni u BiH.

Naime, nevjerojatno je da se neki u Federaciji BiH kunu u proevropski put BiH i zapadnjačke standarde, a služe se barbarskim jezikom, smatrajući da će građani primitivizam prepoznati kao hrabrost, odlučnost i nepopustljivost.

„Strpljen, spašen” ili „Džennet je saburom popločan”, izreke su koje se često nalaze u ustima mnogih građana BiH. Stoga, izgleda da se narodna mudrost još jednom pokazala kao nepresušno vrelo korisnih informacija, a politika koju vodi SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem mogla bi uskoro još jednom dokazati njihovu djelotvornost.

Istodobno, u dijelu zemlje koja je popločana masovnim grobnicama nevinih civilnih žrtava, u Republici Srpskoj naime, vidljive su cirkuske tačke tamošnjih političara koji vidljivo na svoje izborne plakate postavljaju ruskog premijera Vladimira Putina.

Nažalost, nije bolje ni u Federaciji jer Izetbegovićevi protukandidati neprestano žele u Tajjipu Erdoganu, turskom predsjedniku, prepoznati Vladimira Putina koji je trenutno najveća prijetnja europskoj sigurnosti. Pokušavajući nasilno konstruirati Erdoganovu poziciju, sličnu onoj Vladimira Putina, Izetbegovićevi kandidati u biti pokazuju da su posve politički neuki, zlonamjerni, ali ono što je najvažnije – preplašeni. Istodobno neki bh političari posjećuju Rusiju, prijete odcjepljenjem, a u Federaciji se problem prepoznaje u Erdoganu i Turskoj. Istodobno iz Hrvatske stižu direktne prijetnje opozicijskih lidera da će se Hrvatska miješati u unutrašnja pitanja BiH… Istodobno se političari iz RS-a slikaju sa srbijanskim vlastima… S druge strane, kao NATO članica i perspektivni kandidat za EU, Turska do sada nikada nije dovodila u pitanje državotvornost BiH već je isključivo djelovala integrativno i objedinjujuće, a Erdogana naprosto nema na bosanskoj političkoj mapi.

Zaista, bez obzira na nečije izborne slogane, u jedinstvu jest snaga, samo to treba znati prepoznati i provesti. Čini se da je SDA na dobrom putu da svoje slogane i ostvari.

sda.ba