SDA: Entiteti nemaju pravo da kontrolišu granice, to bi bilo rušenje Dejtona

SDA: Entiteti nemaju pravo da kontrolišu granice, to bi bilo rušenje Dejtona

Najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će postaviti punktove MUP-a RS na državnu granicu i međuentitetsku liniju predstavlja otvoren napad na Dejton i ustavni poredak, navode iz SDA.

“Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, entitetska policija ne može postavljati nikakve punktove na državnu granicu niti na entitetsku liniju. Pravo da štite i kontrolišu državnu granicu imaju isključivo državne institucije – Granična policija po Zakonu o graničnoj kontroli, i Oružane snage BiH po odluci Predsjedništva BiH. Štaviše, zakonom je entitetskoj policiji zabranjeno da ulaze u pograničnu zonu, a Ustavom BiH je izričito zabranjeno entitetima da na bilo koji način ograničavaju kretanje na međuentitetskoj liniji”, navode iz SDA.

Dodikova prijetnja da će postaviti punktove entitetske policije predstavlja otvoreni napad na ustavni poredak i novu prijetnju miru u Bosni i Hercegovini, navode iz SDA.

“Činjenica da u vrijeme najteže društvene krize od rata, kada se svi odgovorni ljudi bore za zaštitu zdravlja građana i spašavanje ekonomije od urušavanja, Dodik prijeti i rušenjem Ustava i mira, pokazuje o kakvoj političkoj figuri je riječ. Umjesto da pomogne ljudima u teškoj situaciji, on kreira dodatnu opasnost i probleme. Ako Dodik misli da će, u trenutku kada su svi u BiH i svijetu zaokupljeni virusom, ostvariti dio separatističkih planova grdno se vara, jer patriotske snage neće to posmatrati skrštenih ruku. Dodik ovakvim potezima može samo ugroziti dejtonski mir”, stoji u saopćenju SDA.

Pozvali su institucije zadužene za implementaciju Mirovnog sporazuma da reaguju “prije nego što bude kasno”.