SDA će koristiti sva demokratska sredstva i mehanizme za zaštitu države BiH

tn3-e1353502947804

SDA će koristiti sva demokratska sredstva i mehanizme za zaštitu države BiH


Predsjedništvo SDA

SDA će svim demokratskim sredstvima zaustaviti pokušaje provođenja Mostarskih sporazuma o razgradnji države Bosne i Hercegovine postignutih između Zlatka Lagumdžije, Milorada Dodika, Mladena Bosića, Fahrudina Radončića, Dragana Čovića i Bože Ljubića. Ovim sporazumima predviđeno je poništavanje do sada ostvarenih reformi u domenu izbornog zakonodavstva, pravosuđa, državne administracije, Centralne banke BiH i fiskalne stabilnosti države, javnih nabavki, Elektroprijenosa BiH itd., što je dovoljan razlog da Stranka demokratske akcije koristi i mehanizme zaštite države Bosne i Hercegovine koje ima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedništvo SDA razmatralo je mogućnost odgađanja Šestog kongresa Stranke za period poslije održavanja općih izbora, uzimajući u obzir složenu situaciju i aktualnu političku krizu te predstojeće po Bosnu i Hercegovinu sudbonosne procese – popis stanovništva, registracija birača i ustavne promjene. Zaključeno je da se o ovom prijedlogu zatraži stav kantonalnih i regionalnih organizacija SDA.

SDA poziva Centralnu izbornu komisiju da u skladu sa zakonom okonča izborni proces u Srebrenici i odbije političke pritiske koji na CIK svakodnevno vrše Milorad Dodik, Mladen Bosić i drugi srpski političari iz RS. Izbori u Srebrenici održani su u skladu sa Zakonom i demokratskim standardima, što su potvrdili ne samo relevantni domaći, već i međunarodni promatrači.

Predsjedništvo SDA zatražilo je od Općinske organizacije SDA Banovići da obustavi postupak razrješenja Safeta Softića sa pozicije predsjednika SDA Banovići.

sda.ba