SDA će i dalje kroz svoje konkretne aktivnosti davati svoj doprinos ublažavanju posljedica poplava

s

SDA će i dalje kroz svoje konkretne aktivnosti davati svoj doprinos ublažavanju posljedica poplava

Kolegij Stranke demokratske akcije na vanrednoj sjednici raspravljao je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini prouzrokovanoj katastrofalnim poplavama u velikom broju bh. gradova.

SDA poziva institucije na svim nivoima vlasti da se svim raspoloživim potencijalima, i kadrovskim i materijalnim, uključe u pomoć ugroženim područjima s ciljem evakuacije ljudi, pružanja neophodne medicinske i svake druge pomoći kao i hitnog pronalaženja smještajnih kapaciteta za one koji su ostali bez svojih domova.

SDA zahvaljuje pripadnicima Oružanih snaga BiH i Federalnoj upravi civilne zaštite na pravovremenosti, odlučnosti i požrtvovanosti iskazanoj u akcijama spašavanja djece, žena, starih i nemoćnih iz najugroženijih područja katastrofe.

Ocjenjujući nastalu situaciju najtežom u poslijeratnom periodu, SDA apeluje na građane Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori da nastave sa pružanjem pomoći unesrećenim ljudima.

SDA zahvaljuje svima onima koji su se već uključili u akcije pomoći ugroženim građanima Bosne i Hercegovine, posebno vladama prijateljskih zemalja, međunarodnim organizacijama i humanim pojedincima.

SDA poziva policijske organe da garantiraju sigurnost, javni red i mir te spriječe kriminal i pljačke napuštenih kuća, a od nadležnih inspekcijskih organa traži da svim zakonskim sredstvima onemoguće profiterstvo i neosnovano podizanje cijena roba na ugroženim područjima.

SDA će kroz svoje dalje konkretne i kontinuirane aktivnosti dati svoj puni doprinos ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava.

Za danas je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva SDA.

sda.ba