SDA će aktivno sudjelovati u svim projektima koji su od interesa za državu BiH

predsjednistvo1024x576

SDA će aktivno sudjelovati u svim projektima koji su od interesa za državu BiH

 

Predsjedništvo SDA odbacilo je Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine koju je usvojila NSRS. Deklaracija je diskriminatorska i falsificira historiju Bosne i Hercegovine te kao jednostran akt samo dodatno pogoršava političku situaciju u državi.

SDA će uskoro započeti razgovore sa drugim političkim strankama sa ciljem izlaska iz krize. Razgovori će se obaviti najprije sa HDZ BiH, HDZ 1990, srpskim strankama, te SBB na nižim te nivou potpredsjednika stranaka i u pogledu važnih pitanja od interesa za državu Bosnu i Hercegovinu.


Predsjedništvo SDA je izrazilo zabrinutost zbog nerada državnih i federalnih institucija, kao i zastoja na putu Bosne i Hercegovine prema EU i NATO. Pozivamo lidere šest stranaka parlamentarne većine da rade svoj posao te što prije pripreme i upute u parlamentarnu proceduru donošenje zakona o JMBG, provođenje presude Sejdić&Finci, vojnoj imovini i drugo.

Pridružujemo se čestitkama Republici Hrvatskoj povodom pristupanja EU, te pozdravljamo napredak koji su učinili Srbija i Kosovo na svom putu prema EU.

Sjednica Glavnog odbora Stranke bit će održana 06. jula ove godine u Prijedoru, a jedna od tačaka dnevnog reda bit će aktivnosti i pripreme za predstojeći Popis stanovništva 2013. godine.

sda.ba