Savjetovanje iz oblasti geotehnike i izgradnje konstrukcija ;Dan rudara obilježava se naučnim i stručnim skupovima

sa skupa

Savjetovanje iz oblasti geotehnike i izgradnje konstrukcija ;Dan rudara obilježava se naučnim i stručnim skupovima

sa skupa1Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli, u suradnji sa Društvom za geotehniku, Rudnicima Kreka i kompanijom TTM Tension Technology Milano, iz Italije, organizirao je u petak 9. decembra stručno savjetovanje u povodu obilježavanja Dana rudara, odnosno 35. godišnjice Univerziteta u Tuzli.

Proglašavajući otvorenim savjetovanje na temu: Geomehanička istraživanja kod projektovanja i građenja i Savremene AB konstrukcije sa posebnim osvrtom pri izgradnji objekata u vodonosnim sredinama, dekan RGGF-a profesor Kemal Gutić, kazao je kako je ovaj događaj od posebnoga značaja, s obzirom da je Bosna i Hercegovina u fazi kada će se ova znanja i tehnologije u punom kapacitetu staviti u funkciju:

– Univerzitet u Tuzli i Rudarsko-geološko-građevinski fakultet permanentim investiranjem u svoje kadrove, u obrazovni proces i istraživanja, postali su adekvatan partner privredi. To su prepoznale domaće kompanije, a sve su češći dolasci međunarodnih poslovnih subjekata, koji žele surađivati i oslanjati se na znanja naših stručnjaka. Ovo savjetovanje upravo je rezultat te suradnje i omogućit će uvođenje novih znanja i tehnologija u geomehaničkoj oblasti, te gradnji konstrukcija, u Bosni i Hercegovini, kazao je profesor Gutić.

Inače, obilježavanje Dana rudara i ove godine bit će ispunjeno nizom sadržaja. Bit će upriličen niz naučnih, stručnih, ali i zabavnih sadržaja, a kulminacija se očekuje 21. decembra, kada će se ponovno upriličiti manifestacija Skok preko kože.(BMG)

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla