Sastanak rukovodstva IO KO SDA TK i IO SDA Tuzla : Poštovati stavove organa Stranke, jačati jedinstvo, širiti mrežu SDA

1sjednica006

Sastanak rukovodstva IO KO SDA TK i IO SDA Tuzla : Poštovati stavove organa Stranke, jačati jedinstvo, širiti mrežu SDA

U Kantonalnom odboru SDA Tuzlanskog kantona u petak 15. novembra 2013. godine održan je sastanak rukovodstva Izvršnog odbora KO SDA TK sa Izvršnim odborom SDA Tuzla, vijećnicima SDA u Općinskom vijeću Tuzla i predsjednicima Savjeta koji djeluju unutar OO SDA Tuzla. Sastanak je sazvan na temelju Odluke koja je na prijedlog predsjednika KO SDA TK gospodina mr. Amira Fazlića donesena na 58. redovnoj sjednici Izvršnog odbora KO SDA TK u cilju sagledavanja stanja u općinskim organizacijama SDA i jačanja jedinstva.


Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević informisao je predsjednika Fazlića o brojnim aktivnostima Općinskog odbora koje su realizovane od početka ove godine.

„ Općinski odbor SDA Tuzla održao je pet sjednica plus jednu tematsku koja je bila posvećena Popisu stanovništva u BiH. Također, održano je jedanaest sjednica Izvršnog odbora SDA Tuzla.

U maju ove godine održana je Programsko- izborna Skupština Općinskog odbora SDA Tuzla na osnovu Odluke Glavnog odbora o sazivanju Konvencije Stranke demokratske akcije. Članovi Skupštine upoznati su sa Programskom platformom za aktuelne prioritete djelovanja SDA u periodu 2013. – 2015. godina, te Prijedlogom aktivnosti OO SDA Tuzla u istom periodu, a okviru Dnevnog reda sprovedeno je i glasanje za članove Izvršnog odbora SDA Tuzla. Općinski odbor SDA Tuzla ostvario je na proteklim lokalnim izborima povećanje izbornog rezultata, što je otvorilo mogućnost proširenja Izvršnog odbora. Na osnovu Odluke Glavnog odbora SDA o sazivanju Konvencije SDA i saglasnosti od strane predsjednika KO SDA TK-a te generalnog sekretara SDA BiH, i nakon obavljenih konsultacija sa predsjednicima mjesnih odbora predložili smo listu za IO SDA Tuzla, koja uz dotadašnje uključuje i sedam novih članova. Lista je izglasana za 73 glasa ZA, od ukupno 79 prisutnih delegata koji su pristupili glasanju. Dva delegata su glasala ” protiv” dok su četiri listića bila nevažeća.

Od značajnijih aktivnosti izdvajam i tribinu pod nazivom ” Prioritet djelovanja SDA u aktuelnoj političkoj situaciji” koja je održana pred nekoliko stotina članova i simpatizera Stranke u velikoj sali BKC-a Tuzla. Uvodničar tribine bio je zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Gospodin Izetbegović tada je održao sastanak sa Izvršnim odborom SDA Tuzla te je upoznao nove članove IO koji su izabrani u maju ove godine na Programsko-izbornoj skupštini OO SDA Tuzla. Iskazao je podršku u radu cijelom Izvršnom odboru i zaželio sretan i uspješan rad.

Kada je riječ o radu Kluba vijećnika, Klub se sastajao redovno pred svaku sjednicu Općinskog vijeća kako bi se u koordinaciji sa predsjednikom OO SDA Tuzla i Izvršnim odborom te Savjetima zauzimao stav o najznačajnijim pitanjima za sjednice Vijeća koja su bila predviđena za razmatranje i usvajanje. Klub je iskazao jedinstvo u proteklom periodu i zastupao stavove Općinskog i Izvršnog odbora SDA Tuzla.

Aktivnosti Izvršnog odbora, OO SDA Tuzla i svih organa Stranke u posljednjem kvartalu bile su naročito usmjerene na popis stanovništva u BiH, a još u decembru prošle godine se krenulo u rad na terenu kada je formiran i Operativni tim za popis. OO SDA je učinio maksimalan trud da sa svim drugim bošnjačkim institucijama da doprinos da popis protekne u skladu sa zakonom, a i da se stavovi organa Stranke prenesu svim građanima do kojih se moglo doći. Organizovano je 26 javnih skupova po mjesnim zajednicama na kojoj su ljudi informisani o popisu i Operativni tim Stranke je bio na terenu da objasni sve što se odnosilo na popis i odgovara na sva pitanja građana. Tokom trajanja samog popisa, u koordiniranoj akciji sa vijećnicima SDA i organima stranke rješavane su poteškoće na terenu putem Popisne komisije. „ – istakao je predsjednik Bukvarević.

1sjednica014
Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK mr. Amir Fazlić informisao je Izvršni odbor SDA Tuzla, vijećnike i predsjednike Savjeta o trenutnoj političkoj situaciji na svim nivoima vlasti, sa akcentom na Tuzlanski kanton. Govorilo se o odnosu političkih snaga u TK, te i o ekonomskoj i socijalnoj situaciji kao i o budućem prioritetnom djelovanju SDA.

Istaknuto je da je Tuzlanski kanton najveća baza za ekspanziju SDA i povećanje broja glasova, na čemu će se i raditi u narednom periodu.

„ Nismo zadovoljni ovom Vladom SDP-a, prije svega zbog privrednih kretanja, ogromnog deficita u budžetu TK. SDA je uvijek preuzimala vlast kada je bilo najteže. Kantonalni odbor SDA TK sa 70 000 glasova za SDA na proteklim izborima učestvuje sa jednom četvrtinom glasova u SDA u cijeloj BiH. Naš cilj je da taj rezultat popravimo. ” – kazao je Fazlić.

1sjednica012
Na ovom sastanku je bilo riječi i o nestatutarnom i destabilizirajućem djelovanju neformalne grupe građana koja zagovara kadrovske promjene u Općinskom odboru SDA Tuzla oglušujući se o zvanične stavove organa Stranke i ne poštujući proceduru. Predsjednik Bukvarević je podsjetio da je Općinski odbor dva puta zauzeo jasne stavove po ovom pitanju gdje su tvrdnje potpisnika peticije za smjenu predsjednika i Izvršnog odbora SDA Tuzla odbačene kao neosnovane te je istakao da se sva otvorena pitanja unutar SDA moraju i rješavati u okviru Stranke, što je ponovilo i rukovodstvo KO SDA TK.

Bukvarević i Fazlić su kao predsjednici Kantonalnog i Općinskog odbora SDA pozvali sve članove Stranke demokratske akcije iz Tuzle da uzmu učešće u radu SDA kroz Savjete i komisije te da se uključe u rješavanje tih otvorenih pitanja i ujedno da se radi na širenju mreže SDA.

Rukovodstvo KO SDA TK pozitivno je ocijenilo rad Općinskog odbora i Izvršnog odbora SDA Tuzla uz napomenu da ne postoji niti jedan jedini razlog za „ rušenje „ ovog Općinskog odbora te da se stavovi organa Stranke moraju poštovati. Pozvali su na jedinstvo Stranke demokratske akcije, uz napomenu da stabilnost unutar SDA donosi i povećanje izbornog rezultata.

Svi konstruktivni prijedlozi koji su izneseni u toku iscrpne diskusije biće obrađeni unutar Savjeta SDA i ugrađeni u prijedlog Platforme djelovanja OO SDA Tuzla za predstojeći period.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla