Sastanak predsjednika političkih stranaka sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu

s

Sastanak predsjednika političkih stranaka sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu

 

SDP HOĆE KONTROLU NAD MEDIJIMA, JAVNIM PREDUZEĆIMA POLICIJOM I PRAVOSUĐEM

Na dijalogu na visokom nivou posvećenom procesu pristupanja EU, predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je kako su stanje i situacija izuzetno složeni sa tendencijom daljnjeg pogoršanja. Bosna i Hercegovina ulazi u krizu sa neizvjesnim ishodom, posljedicama i trajanjem.

„Svima je dobro poznato, vjerujem i vama u Evropskoj komisiji, a i šire, da je SDA u kontinuitetu od Dejtonskog sporazuma do danas bila apsolutno opredijeljena i otvorena za dijalog. Ne samo da je SDA učestvovala, već je bila i vodeća snaga u kreiranju i postizanju dogovora uključujući i one o formiranju Vijeća ministara BiH, popisu stanovništva, sistemu državne pravne pomoći, vojnoj i državnoj imovini. Budžet nismo podržali jer smo, prije svega, mimo ustaljene prakse EU, kao dio parlamentarne većine iz nama nepoznatih razloga bili isključeni iz procesa njegova usuglašavanja. Sigurni smo, a činjenice svakodnevno to i potvrđuju, da predviđena sredstva nisu ni minimum od onoga što je neophodno za finansiranje i normalan rad institucija Bosne i Hercegovine, ponajprije onih koje su nadležne upravo za ispunjavanje uvjeta iz domena evropskoga puta naše zemlje. Zato će biti usporen i doveden u pitanje i cjelokupan proces pristupanja Bosne i Hercegovine EU i NATO”, pojasnio je lider SDA.

Staljinističke čistke i nezakonita imenovanja na FTV

Tihić je naglasio da se pokušaji isključivanja SDA iz vlasti provode uz „najbrutalnija kršenja Ustava i zakona, što neminovno Bosnu i Hercegovinu i njeno društvo vodi u anarhiju i definitivno udaljava od evropskoga puta. Neki akteri i vinovnici ove političke krize, koju mnogi smatraju najdubljom od Dejtonskog sporazuma, upravo na djelu pokazuju koliko drže do evropskih i demokratskih principa koji su utemeljeni na poštivanju zakona i procedura. I za to vrijeme, u BiH se uglavnom ništa ne radi na ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. SDP je, uz beskrupulozno kršenje Ustava i zakona, inicirao proces smjena i klasičnih staljinističkih čistki samo sa jednim ciljem – da što prije u potpunosti ovlada javnim preduzećima i resursima, policijom i pravosuđem, kao i javnim medijima. Na nelegalno održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije izvršena su, suprotno zakonu i procedurama, imenovanja novih članova Upravnog odbora Federalne televizije. Na pitanje medija kako se to može uraditi bez konkursa i ostalih zakonom propisanih procedura, odgovor SDP je: „Procedure bi mogle potrajati, a mi hoćemo da što prije završimo sa tim!” To dokazuje (a tako misli i dobar dio intelektualne, političke i međunarodne javnosti BiH, kao i sve više građana) da se SDP nikada nije iz Komunističke partije transformirala u modernu socijaldemokratsku partiju evropskoga tipa te da još uvijek funkcionira u vremenima komunizma kada se sve radilo dekretom. Nećemo dopustiti da se kršenjem Ustava, zakona i procedura donose odluke, niti ćemo takve odluke poštovati”.

Ne pristajemo na treću izbornu jedinicu

SDA će, kazao je njen predsjednik, kao i uvijek, nastaviti poštivati sve potpisane dogovore postignute prvenstveno njenim zalaganjem. „I dalje ćemo podržavati sve što je dobro za Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane i što nas približava EU i NATO. Opredijeljeni smo za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci. Insistirat ćemo da se osigura puni legitimitet izbora predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama nadležnim za etničko predstavljanje i zaštitu etničkih interesa bh. konstitutivnih naroda i ostalih. Međutim, nipošto nećemo pristati na asimetrična rješenja u bh. entitetima kada je riječ o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, niti ćemo pristati na uspostavu druge izborne jedinice u Federaciji BiH!”

U delegaciji SDA bio je i Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA.

sda.ba