Saopštenje sa vanredne sjednice Kolegija Općinskog vijeća Tuzla

kolegijvijeca0602a

Saopštenje sa vanredne sjednice Kolegija Općinskog vijeća Tuzla

Danas je održana vanredna sjednica Kolegija Općinskog vijeća Tuzla kojoj su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić, općinski načelnik Jasmin Imamović, te predstavnici Klubova vijećnika političkih stranaka, koji participiraju u Općinskom vijeću Tuzla (SDP, SDA, SBB, NS Radom za boljitak, BOSS, Tuzlanska alternativa, Stranka za BiH), predstavnici Komisije za ljudska prava i slobode, direktor JZU Dom zdravlja „Dr.Mustafa Šehović” Tuzla, dr.Kasim Brigić, generalni direktor JU UKC Tuzla, dr. Nešet Hotić.


Nakon razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije na području općine Tuzla u vezi sa protestima građana, usvojeni su sljedeći zaključci:

1.Kolegij Općinskog vijeća i općinski načelnik izražavaju svoje doboko žaljenje zbog incidentne situacije, koja je rezultirala primjenom sile i ranjavanjem, kako sudionika protesta, tako i službenih lica, kao i oštećenjem i uništavanjem javne i privatne imovine.

2. Konstatuje se da su zahtjevi radnika opravdani i da se oni nalaze u teškom položaju nakon izvršene pogrešne i pljačkaške privatizacije za koju pred sudom još niko nije odgovarao. Ne samo da vlasnici koji su su državne fabrike nelegalno stekli, kao i njihovi saučesnici, nisu izvedeni pred sud, nego je njihov rad od nadležnih inspekcija tolerisan i nisu prijavljivani i kažnjavani za neizvršenje obaveza prema državi i radnicima.

3. Radnici su opravdano revoltirani jer više ne mogu dočekati pravdu od organa sudstva. Zahtjevamo od suda da ubrza postupke po tužbama radnika i da što prije pristupi izvršenjima već donesenih i izvršnih odluka.

4. Sve ovo dovelo je do porasta nezaposlenosti i sve je više ljudi koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i gladi. Tražimo od Vlade TK da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika.

5. U ime Općinskog vijeća Tuzla, Kolegij Vijeća po ko zna koji put zahtijeva poništenje nelegalne privatizacije.