Saopštenje opozicije u Općinskom vijeću Tuzla Aktuelna vlast mora početi rješavati suštinske probleme građana Tuzle

pressopozicije013

Saopštenje opozicije u Općinskom vijeću Tuzla Aktuelna vlast mora početi rješavati suštinske probleme građana Tuzle

U Tuzli je danas održana zajednička press konferencija opozicije u Općinskom vijeću Tuzla na kojoj su učestvovali predsjednici Klubova SDA, HDZ-a, SBB-a, SBiH-a i samostalni vijećnik Enes Huseinagić.

Ovim putem tuzlanska javnost je upoznata o inicijativama koje su ove stranke i vijećnik Huseinagić zajednički podnijeli na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla te o motivima podnošenja tih inicijativa, a koje je većina u Općinskom vijeću na čelu sa SDP-om odbila uvrstiti u Dnevni red sjednice održane 28.4.2014. godine.


pressopozicije005
Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović je govorio o izradi Statuta mjesne zajednice napomenuvši da je to dugogodišnja obaveza Općine Tuzla, a koja nije nikada provedena u djelo. „ Naša je inicijativa podrazumijevala da Vijeće svojom odlukom obaveže nadležne općinske službe da Prijedlog Statuta mjesne zajednice hitno upute u javnu raspravu po mjesnim zajednicama kako bi ga Vijeće u skorije vrijeme usvojilo te djelovanje mjesnih zajednica u tuzlanskoj općini uvelo u zakonske okvire. U decembru 2009. godine su usvojene posljednje izmjene i dopune Statuta Općine Tuzla. Od tada je aktuelna vlast bila dužna da izradi tekst Statuta mjesnih zajednica i da ih uputi u mjesne zajednice na usvajanje. Međutim to nije učinjeno. Zašto aktuelna vlast izbjegava donošenje Statuta, osnovnog akta u kojem se regulišu najvažnija pitanja u radu mjesne zajednice može biti iz razloga što ova vlast želi da ima oslabljene mjesne zajednice jer se njihovim jačanjem osnažuje i decentralizacija vlasti. Na taj način ova vlast zadržava centralizaciju upravljanja tokovima novca i političkog odlučivanja. Sve je to suprotmo duhu i odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakonu o principima lokalne samouprave čije odredbe imaju intenciju da upravo jača mjesna zajednica odnosno taj nivo vlasti jer tako jača i demokratija i građanska inicijativa. Na tom nivou vlasti građani na najneposredniji način utiču na rješavanje osnovnih životnih pitanja. Zbog ovakve situacije, mjesne zajednice u općini Tuzla nemaju pravni subjektivitet, račun, pečat, nemaju sredstva, a organi u mjesnim zajednicama se biraju posredno putem Općinskog vijeća. To stanje je neodrživo i ono se mora u budućnosti promijeniiti osim ako ne želimo da Tuzla bude grad zakržljale demokratije i ideološke isključivosti. Ujedinjena opozicija će nastaviti da se zalaže za ove principe vladavine prava i nastavit će borbu protiv politike koja na prvom mjestu ima uskostranačke i lične interese, a ne interese građana – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

pressopozicije018
Takođe, opozicija je zatražila i da sva javna preduzeća i javne ustanove Općine Tuzla u roku od 30 dana vijećnicima dostave informaciju o zapošljavanju u protekle dvije godine (2012.–2014. godina) s podacima o javno raspisanim konkursima, popisom zaposlenih i brojem zaposlenih sa i bez provedene konkursne procedure. „ Osim što nam je kao vijećnicima dužnost je ovladati pouzdanim i preciznim informacijama o svim važnim pitanjima u Općini kako bi se kod odlučivanja mogli savjesno i odgovorno opredijeliti, dobivenom smo informacijom htjeli “presjeći” česte špekulacije kako se u općinskim preduzećima i ustanovama zapošljavanje “otelo kontroli”. Pogotovo je pitanje aktuelno u vremenu velike nezaposlenosti, rastrošnosti vlasti i velike nepravde prema mladima kod jednake mogućnosti za posao.

Priznajemo da nas je odbijanje ove inicijative negativno iznenadilo, kao da je riječ o nekom političkom pitanju, a ne o zapošljavanju u okvirima zakona i usvojenih pravila. Zapravo smo bili uvjereni da vijećnici i javnost mogu bez problema od Općine i nadležnih ustanova dobiti vjerodostojne podatke „ – kazao je samostalni vijećnik Enes Huseinagić.

pressopozicije007
Kolegij Općinskog vijeća Tuzla je na sjednici održanoj prije dva mjeseca usvojio zaključak o ostvarivanju ušteda u javnim preduzećima i ustanovama općine Tuzla. Zaključak su podržali svi klubovi vijećnika, kao i općinski načelnik. Opozicija je inicijativom zahtijevala da Stručna služba Vijeća do naredne sjednice Općinskog vijeća dostavi prijedlog ove Odluke.

„ Nakana nam je bila ubrzati cijeli postupak, argumentirano na Vijeću sudjelovati u uvećanju ušteda i, na kraju, tako odgovoriti obećanjima građanima datim na demonstracijama i kasnijim plenumskim okupljanjima.

I opet je stigao neobjašnjivi i razočaravajući odgovor u obliku odgađanja ove inicijative za neku drugu priliku. Riječ je, dakle, o ostvarivanju ušteda koje treba sačekati i to u jeku opće besparice i obespravljenosti?! Ovim trima inicijativama, kao i nekolicini prijašnjih te onima u pripremi, oporba u Općinskom vijeću Tuzla odlučna je združeno i kao takva jako kritički se postaviti prema vlasti u Tuzli po onim pitanjima koja se izravno odnose na prava pojedinca i svih građana te na kvalitetu njihova života u svakom dijelu općine. Stoga i ovom prilikom pozivamo većinu u Općinskom vijeću i izvršnu strukturu vlasti da energiju koju su do sada rasipali u pravdanje svojih loših poteza zbog uskostranačkih i osobnih interesa, usmjere u stvaranje ambijenta za bolji život cijele naše zajednice i svih građana Tuzle „ – ističe Ivica Kovačević, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Tuzla.

pressopozicije004

Klub vijećnika SDA Tuzla
Klub vijećnika SBB Tuzla
Klub vijećnika HDZ BiH Tuzla
Klub vijećnika SBiH Tuzla
Samostalni vijećnik Enes Huseinagić