SAOPŠTENJE KLUBA VIJEĆNIKA GO SDA TUZLA

SAOPŠTENJE KLUBA VIJEĆNIKA GO SDA TUZLA

Klub vijećnika SDA je jučer ponovio prijedlog da GV Tuzla na dnevni red 9. sjednice uvrsti tačku „Inicijativa za ukidanje komunalne naknade građanima Tuzle“.

Podsjetimo, krajem juna prošle godine Gradsko vijeće Tuzla je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima. Za razlog njenog donošenja je naveden Zakon o komunalnim djelatnostima TK iz 2005. godine. Znajući da je ovom Odlukom uveden novi namet Tuzlacima, Klub vijećnika SDA u posljednjih nekoliko mjeseci uporno je insistirao i intenzivno radio na njenom ukidanju. Uz pozivanje gradonačelnika da Odluku suspenduje, Klub vijećnika SDA u GV Tuzle, ukazivao je da to nije zakonska obaveza. U tome je vijećnike SDA više puta preglasala neodgovorna većina u Gradskom vijeću, a čime su vijećnici SDP, TA i PDA jasno pokazali da ih uvođenjem i insistiranjem na Odluci o komunalnoj naknadi nije briga za egzistenciju građana.

Danas je Skupština Tuzlanskog kantona na Inicijativu zastupnika Smaje Mandžića, iz februara ove godine, jednoglasnousvojene usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnoj djelatnosti, a prema kojiam je ukinuta naknada za vlasnike stambenih prostora i garaža. Iako nametnuta komunalna naknada nije bila obavezna, već postavljena kao mogućnost, novim, izmijenjenim Zakonom su stečeni svi formalno-pravni uslovi da Gradsko vijeće stavi van snage Odluku o komunalnoj taksi.

Klub SDA se zahvaljuje Skupštini TK na jedinstvenoj podršci, te poziva gradonačelnika Jasmina Imamovića i većinu u Gradskom vijeću da postupe po Zakonu i usklade, ili preciznije, ukinu komunalnu taksu za građane Tuzle već na narednoj sjednici Gradskog vijeća.