Saopćenje

s.jpg oo tuzla

Saopćenje

OO SDA Tuzla izražava žaljenje zbog pomanjkanja sluha aktuelne općinske vlasti spram vjerskih osjećanja muslimana tokom mjeseca Ramazana, u čijim je prvim danima u neposrednoj blizini islamskih vjerskih objekata u Tuzli, u neprikladnim terminima organizovan niz koncerata na otvorenom.

Podsjećamo, izraženo glasna muzika, tokom tri noći održavanja spomenutih koncerata, ometala je vjernike tokom obavljanja Teravih namaza u obližnjim džamijama, na što je već bilo reakcija građana Tuzle.

Sami čin organiziranja ovakvih dešavanja u neprikladnim terminima, ne uzimajući u obzir osjećaje vjernika muslimana u ovom posebnom mjesecu, jasno nam govori da je, nažalost, tolerancija onih koji u ovom gradu odlučuju ograničena tek na oblik vjerske trpeljivosti.

Pozitivan primjer tolerancije i ljudske osjećajnosti spram drugih, pokazali su organizatori Sarajevo Film Festivala. Oni već nekoliko godina termine održavanja festivala uslađuju sa nastupanjem Ramazana, čime nisu ugrozili svoje programske sadržaje, a ujedno su pokazali i očekivanu dozu poštovanja prema vjerskim obavezama, tradicijom i običajima muslimana u svom gradu.

Općinski odbor SDA Tuzla podržava kulturne manifestacije u Tuzli, ali od nadležnih općinskih službi traži da prilikom organiziranja istih vodi računa o vjerskim i drugim pravima svih građana koji žive u našem gradu.

Želimo vjerovati da se ovogodišnji propust desio slučajno i apeliramo na općinsku vlast da već naredne godine, javne priredbe na otvorenom, prilagode vremenu i prostoru u kojem neće smetati vjernicima u obavljanju obreda.

Predani smo ideji zajedništva koja nije moguća bez potpune tolerancije u njenom punom kapacitetu, bez ugrožavanja bilo čijih prava. Nikada nećemo podržavati parcijalnu toleranciju, a to očekujemo i od drugih političkih subjekata, kako bi zajednički gradili prostor za život u kojem ćemo se svi osjećati ugodno.

Služba za odnose s javnošću