Saopćenje za javnost OO SDA Srebrenica : Reakcija na saopćenje SDP-a vezano za sastanak u Srebrenici

s

Saopćenje za javnost OO SDA Srebrenica : Reakcija na saopćenje SDP-a vezano za sastanak u Srebrenici

Dijeljenje

 

Nedavni skup stranaka u Srebrenici na kojem se na zahtjev udruženja žrtava genocida raspravljalo o predstojećim izborima i budućnosti ovog grada, bilo je ohrabrenje da će stranke koje zastupaju interesa Bošnjaka konačno imati jedinstven nastup u Srebrenici.

Međutim, SDP je izigrao još jednom dobru ideju i priču o Srebrenici ponovo obojio jeftinom dnevnopolitičkom demagogijom. Podsjećamo SDP da je Srebrenica, žrtve genocida i njihove porodice puno više od dnevne politike , te da su u Srebrenici mnogi pojedinci, institucije i države izgubile svoje moralne vrijednosti.

Mezarje u Potočarima i preživjeli Srebreničani, ljude ne prepoznaju po stranačkoj pripadnosti. Ovo je mjesto gdje se jasno vidi ko je čovjek, a ko nečovjek, ko ima iskrene namjere, a ko ih nema. Ovo je mjesto gdje je nepravda pobijedila pravdu, i od svih nas porodice žrtava genocida traže samo jedno, da gradom u kojem je počinjen genocid ne upravlja osoba koja negira genocid.

Žao nam je što je predsjednik SDP-a imao druge obaveze i nije prisustvovao sastanku u Potočarima sa ostala tri stranačka predsjednika. Zahtjevi porodica na pomenutom sastanku su uručeni svim predsjednicima stranaka kao i predstavnicima SDP-a.

Pozivamo SDP da još jednom preispita stavove SDP-a za izbore u Srebrenici, te da ih približi stavovima ostale tri stranke kako bi spasili ponos i dostojanstvo kako živih tako i onih koji su ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima. Srebrenica zaslužuje jedinstvo svih kojima je pravda i univerzalne ljudske vrijednosti iznad svega. S toga se nadamo da je dnevna politika iza nas, a obaveze prema žrtvama iz Srebrenice naš zajednički cilj od kojeg nemamo pravo odustati.

Predsjednik OO SDA Srebrenica

Sadik Ahmetović