Saopćenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića

sefikdz

Saopćenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića

Dijeljenje


“Povodom ponovnog obraćanja potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe javnosti i pokušaja da se moje ime dovede u kontekst navodnog neprijavljivanja navodnog ratnog zločina, ponovo izjavljujem da s gnušanjem odbacujem Kebine tvrdnje kao monstruoznu laž i konstrukciju.

Koliko su Kebine tvrdnje ozbiljne, najbolje se vidi iz pozivanja na navodnu službenu zabilješku sačinjenu 18.8.1994. godine u kojoj se govori o ulasku u oslobođeno mjesto Vozuća. Poznato je da je Vozuća oslobođena tek u septembru mjesecu 1995. godine.

Nadalje, Kebo u pismu upućenom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tvrdi da se navodni događaj desio 18. aprila 1994. godine, a ja sam načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica postao tri mjeseca kasnije, tj. 15. jula 1994. godine.

U ovom slučaju radi se o pokušaju klasične političke diskreditacije mene kao čelnog čovjeka državnog Parlamenta. Drugačije se ne može objasniti činjenica da Kebino podmetanje dolazi 20 godina nakon rata i neposredno nakon mog izbora za predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se što prije očituje o Kebinim “tvrdnjama”. Ukoliko se protiv mene pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela, izjavljujem da ću se odmah povući s mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ne čekajući ishod postupka. Međutim, u slučaju drugačijeg razvoja događaja tražim da se protiv Mirsada Kebe pokrene krivični postupak zbog krivičnog djela lažnog prijavljivanja”, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

sda.ba