Saopćenje: Klub P.L.-a općine Tuzla obilježio godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića

crnilabud1

Saopćenje: Klub P.L.-a općine Tuzla obilježio godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića

U okviru programa obilježavanja značajnih datuma na području TK, Klub Patriotske lige općine Tuzla je u saradnji sa Savezom boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona obilježio godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića poznatim pod nadimkom „Crni labud“.

 

 

 

U Zaseoku kod Sapne članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, delegacija Patriotske lige Tuzlanskog kantona i općine Tuzla, predstavnici 2.pješadijskog (rendžerskog) puka koji nastavlja tradiciju Armije BiH, brojni saborci i prijatelji, položili su cvijeće i proučili fatihu na mjestu pogibije heroja, te na spomen obilježju Sinovima Bosne u centru Zaseoka, ispred kojeg su upriličena obraćanja zvaničnika i članova Patriotske lige Tuzlanskog kantona. crnilabud2Nakon toga izvršen je obilazak šehidskog mezarja u Zaseoku, a u mjesnoj džamiji je proučen tevhid.

Predsjednik Mjesne zajednice Zaseok je u okviru svog obraćanja posebno poselamio sve one koji su svake godine prisutni na obilježavanju godišnjice pogibije „ Crnog labuda „.  Svi govornici su podrctali ulogu narodnog heroja Mehdina Senada Hodžića i značaj odbrane ovog dijela teritorije BiH 10. maja 1992. godine. Tog dana, pokrenuta je ofanziva na selo Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Zahvaljujući hrabrim braniteljima Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, ofanziva je zaustavljena, i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Zahvaljujući komandantu Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima, prvi put je sačuvan narod ovog kraja, cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce, u predvečerje 10. maja 1992. godine. Njegovi saborci su kao uspomenu na njega, svojoj jedinici dali naziv po njegovom kodnom imenu „ Crni labudovi „.Kasnije je jedinica prerasla u elitnu jedinicu koja se borila na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora, dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Nakon što je položeno cvijeće i proučena fatiha na mjestu njegove pogibije, načelnik Općine Sapna Ismet Omerović je upriličio prijem za delegaciju Saveza Patriotske lige TK, zatim je u Atik džamiji u Hemlijašima, gdje je ukopan Mehdin Senad Hodžić proučen tevhid.

Delegacija Mjesne zajednice te izvršne i zakonodavne vlasti općine Kalesija kao i predstavnici boračkih udruženja općine Kalesija odali su počast na mezarju heroja i položili cvijeće. crnilabud3To su učinili i učenici Osnovne škole „Memići“, te Srednje mješovite škole Kalesija koji su prisustvovali času historije o liku i djelu heroja Mehdina Senada Hodžića, kojeg je održao general A R BiH Salih Malkić.  Pored prisutnih delegacija skupu je prisustvovala i majka rahmetli Senada, Hurija Hodžić.

Za subotu 14. maj zakazan je Memorijalni malonogometni turnir u Sapni, a isti takav turnir će se održati u junu mjesecu 2011. godine u Memićima kod Kalesije.

Pokrovitelji obilježavanja sjećanja na heroja Mehdina Senada Hodžića „ Crnog labuda „ su Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Općine Sapna i Kalesija.

Klub P.L.-a općine Tuzla