Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom hapšenja komandanta odbrane Srebrenice, brigadira Armije RBiH Nasera Orića

naser-oric-prezivio-sam-tri-atentata-400x268

Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom hapšenja komandanta odbrane Srebrenice, brigadira Armije RBiH Nasera Orića

Dijeljenje


Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) najoštrije osuđuje jučerašnje hapšenje ratnog komandanta odbrane Srebrenice, brigadira Armije RBiH Nasera Orića.

Ovaj incident jedan je u nizu pokušaja inkriminiranja uglednih političkih i vojnih zvaničnika iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu, te postupak koji nedvosmisleno ukazuje na nastavak prizemne i licemjerne političke igre iz Beograda, koja po svaku cijenu nastoji negirati i relativizirati ratnu prošlost, agresiju, razaranje i zločin genocida, kako bi umanjila svoju historijsku odgovornost i na pogrešan način popravila svoju međunarodnu i političku sliku.

Obaveza je političkih i patriotskih snaga u Bosni i Hercegovini, svim sredstvima oduprijeti se ovim nastojanjima, posebno u danima obilježavanja 20. godišnjice genocida počinjenog u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”.

Tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.- 1995., ljudi i događaji koji su obilježili taj period, sveto su slovo svijetlih stranica povijesti savremene bosanske države, garant opstanka Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda. Stoga je hapšenje i maltretiranje Nasera Orića, heroja Srebrenice te maltretiranje načelnika Srebrenice g.Čamila Durakovića grubi provokacijski čin koji ne može i neće ostati ignorisan.

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) očekuje poduzimanje svih neophodnih mjera i postupaka koji će ishodovati trenutnim oslobađanjem Nasera Orića, te predupređivanjem i onemogućavanjem sličnih incidenata u budućnosti. Pripadnici Armije RBiH, njeni oficiri, komandanti i generali s kraja 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini su branili i odbranili temeljne evropske tekovine i civilizacijska dostignuća, pa evropske institucije i građani imaju moralnu obavezu iskazati im zahvalnost i poštovanje, a nikako ponižavati narod i državu iz koje dolaze.

(Asocijacija mladih SDA)