Safet Softić: Očekujem podršku setu antikoruptivnih zakona/Vlada i Parlament moraju imati senzibilitet prema građanima!

safet-softic-slider-400x266

Safet Softić: Očekujem podršku setu antikoruptivnih zakona/Vlada i Parlament moraju imati senzibilitet prema građanima!

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić u intervjuu za Vijesti.ba govori o setu antikoruptivnih zakona, radu Parlamenta, odnosu sa Vladom, situaciji u SDA, te Odluci Vlade RS o prebivalištu.


VIJESTI.BA: Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH imenovani ste za predsjedavajućeg ovog doma?

SOFTIĆ: Prihvatio sam kandidaturu SDA za ovu poziciju. Još od kada je Fehim Škaljić (SBB) podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma, u SDA je vladala dilema da li da popunjavamo ovo mjesto ili ne. Trenutno je nejasna politička situacija i ne postoji jasna parlamentarna većina, koja treba da rukovodi ovim domom, pa i drugim institucijama u FBiH.

Dva su razloga zbog kojih je SDA odlučila da kandiduje svog člana. Prvi razlog je to što je Zastupnički dom zaista dospio u tešku poziciju. Iz sjednice u sjednicu stvari su se komplikovale i imam osjećaj da se insitucija poprilično urušavala. Drugi razlog je to što smo procijenili da u svom rukovodstvu niti jedan niti drugi dom Parlamenta FBiH nema Bošnjaka.

Ne mislim da je posebna privilegija nekoliko mjeseci, koji će biti opterećeni predizbornom kampanjom, biti na ovoj poziciji. Ipak, smatramo da postoje razlozi da se u ovom periodu do izbora pokuša stabilizovati stanje. U periodu do izbora očekujem da se Vlada odazove na pozive građana na februarskim protestima. Bilo bi dobro da vlast u ovom periodu pokaže jednu vrstu senzibiliteta i osjećaja za ono što se moglo čuti iz opravdanog bunta građana.

VIJESTI.BA: Na pomenutoj sjednici razmatran je set antikoruptivnih zakona, no glasanje je odgođeno i biće obavljeno sutra u nastavku sjednice. Hoćete li podržati ovaj set zakona?

SOFTIĆ: Budući da su u dobroj mjeri otklonjene primjedbe koje su bile ranije, Klub SDA postigao je načelu saglasna da se pruži podrška setu antikoruptivnih zakona. Kroz 13 amandamna koje je Vlada dostavila u parlamentarnu proceduru na ove zakone, brojne primjedbe SDA su otklonjene. Vjerujemo da će se do utorka, kada je zakazan nastavak ove sjednice, postići aglasnost u vezi s ovim zakonima. Očekujem da će set antikoruptivnih zakona biti izglasan.

VIJESTI.BA: Kako trenutno ocjenjujete rad Parlamenta FBiH?

SOFTIĆ: Već duži period u Federaciji BiH, ali i u državi, je stanje koje nije zabilježeno u političkom životu od ’90. godine do danas. U Federaciji je trenutno narušena parlamentarna većina u odnosu na onu koja je formirana 2010. godine. Imali smo formiranje nove parlamentarne većine koja nije bila u stanju da u regularnoj proceduri implementira svoju volju kroz imenovanje Vlade.

Sada smo u zatečenom stanju, takozvanom statusu quo, u kojem niti SDA niti neke druge stranke nemaju potrebu da prave neke dugoročnije projekte, s obzirom na blizinu izbora. Ono što je u ovom trenutku prioritet SDA je da se koliko je moguće pokušaju sačuvati institucije FBiH.

VIJESTI.BA: Kakav je odnos zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH?

SOFTIĆ: Odnos Parlamenta i Vlade uzrokovan je činjenicom da je prije određenog vremena nepovjerenje Vladi izglasala parlamentarna većina, koja se, u međuvremenu, potpuno raspala. Trenutno, postoje određene stranke koje imaju ministre u Vladi. Vlada funkcioniše od projekta do projekta, do slučaja do slučaja.

Važno je da Parlament pozove stranke koje obnašaju funkcije u izvršnoj vlasti na ozbiljnost situacije, kako bismo spriječili da se do izbora i formiranja nove Vlade dogodi ono što se u februaru događalo. Dakle, mora postojati senzibilitet prema pitanjima koja očekuju odgovor od ove vlasti.

VIJESTI.BA: Neizbježno je pitanje i situacija i odnosi unutar SDA.

SOFTIĆ: SDA je kao jedna od najjačih ili najjača politička stranka u BiH predmet špekulacija u vezi s podjelama unutar stranke. Od samog osnivanja, SDA prate takve priče. Ne možemo kazati da unutar SDA ne postoje drugačija mišljenja, drugačiji pogledi na određene stvari, ali ono što sve vrijeme SDA čuva od podjela jeste svijest o potrebi poštivanja Statuta i ostalih normativnih akata unutar stranke.

Stanje u SDA trenutno karakteriše teška bolest koja je pogodila predsjednika Sulejmana Tihića. On nije u poziciji da obnaša svoju dužnost u ovim mjesecima. Ta činjenica i blizina izbora su na neki način uslovile određena gibanja u SDA.

No, mnogo je veća pažnja koju mediji posvećuju svemu ovome, nego što je to zaista problem u SDA.

Svakako, postoje unutar stranke određene situacije koje se moraju definisati prije oktobarskih izbora. Zasigurno je i da ima ljudi sa ambicijama, ali ne mislim da je unutar stranke dramatična situacija po bilo kojem osnovu. U situaciji kada je predsjednik bolestan, postoji Statut koji reguliše stvari onako kako je to propisano. U odsustvu predsjednika, njega zamjenjuje njegov zamjenik, imamo osam potpredsjednika i stvari funkcionišu u granicama propisane norme.

Ne očekujem nikakve podjele niti veća gibanja unutar SDA. U konačnici će se stvari posložiti onako kako je to najbolje. Preovladaće svijest o potrebi da SDA dobije oktobarske izbore, a našim aktima obavezani smo da u maju 2015. godine održimo Kongres. Do tada će biti sasvim dovoljno vremena da svako ko ima ambiciju i određene drugačije poglede, pronađe svoje mjesto.

VIJESTI.BA: Nakon što se digla velika prašina zbog Odluke Vlade RS o prebivalištu, očekujete li snažniju reakciju OHR-a?

SOFTIĆ: OHR je i sa pravima i sa obavezama pozvan da u ovom momentu reaguje na ovakvu odluku. To je antidejtonski čin koji iziskuje djelovanje međunarodne zajednice u BiH. Naše uvjerenje je da će se to dogoditi. U tom smislu, SDA je pozvala OHR i međunarodnu zajednicu da spriječe antidejtonsko djelovanje Vlade RS.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

sda.ba