Sabahudin Imamović, predsjednik GO SDA Tuzla: Gradonačelnik će opet izmišljati neprijatelje da bi ostao na vlasti

sabahudin imamovic-1

Sabahudin Imamović, predsjednik GO SDA Tuzla: Gradonačelnik će opet izmišljati neprijatelje da bi ostao na vlasti

Dijeljenje

To što je DF odbio podržati kandidaturu Jasmina Imamovića potvrđuje činjenicu da u njega vjeruje još samo on sam i dio Gradskog odbora SDP-a TuzlaRazgovarao: Samir Karić

Kako se bliže lokalni izbori, tako i u Tuzli sve intenzivnije počinje borba za glasove. Opozicija predvođena SDA-om je odlučna da ovog puta preuzme vlast u gradu te da dugogodišnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića nakon 16 godina pošalje u „penziju”. O lokalnim prilikama u Tuzli za Faktor govori Sabahudin Imamović, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.

FAKTOR: Nedavno je 15 vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, predvođeno SDA-ovim vijećnicima, napustilo sjednicu. Pozicija je praktično ostala na minimalnoj većini od 16 vijećnika. Jedan od razloga je rezolucija protiv podjele grada koju je predložio Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a. Nakon ovog prijedloga su se mogli čuti komentari da su ovakve rezolucije vrijeđanje pameti građana Tuzle. Ko hoće da dijeli Tuzlu, ko ne da podjelu, šta Vi mislite o ovoj rezoluciji i ima li Tuzla izmišljenih neprijatelja?

IMAMOVIĆ: SDP i aktuelni gradonačelnik Tuzle su počeli predizbornu kampanju plašeći građane Tuzle izmišljenim neprijateljima ovog grada, valjda smatrajući da će na taj način dobiti njihove glasove. U tu svrhu je Ajanović i predložio ovu rezoluciju, koja bi, da nije zlonamjerna, bila smiješna. A da je izašla iz SDP-ove kuhinje potvrđuje činjenica da je Gradski odbor SDP-a Tuzla u svom posljednjem saopćenju iznio tezu kako Tuzlu treba braniti od, citiram, „onih koji u tajnosti dogovaraju podjelu ovog grada na dvije entičke općine, kao što to pokušavaju uraditi sa Mostarom”. Ova Rezolucija dokazuje da je, nažalost, u glavama pojedinaca iz aktuelne vlasti još uvijek prisutan udbaški mentalitet i jedan totalitarni duh koji se povremeno manifestuje u formi ovakvih rezolucija, jer kako drugačije objasniti nečiju potrebu da svoje kolege vijećnike i oko 20.000 njihovih glasača, bez ikakvih valjanih dokaza, proglasi neprijateljima Grada i građanima opasnih namjera.
Ova Rezolucija ujedno vrijeđa inteligenciju svih ostalih građana Tuzle, jer su građani svjesni da niko ne može uništiti duh zajedničkog života u Tuzli i da njegov opstanak ne zavisi od gradonačelnika Imamovića i SDP-a, niti zavisi od bilo kojeg pojedinca ili grupe, nego od svih građana ovog grada. Osim toga, SDA ima najveći broj načelničkih pozicija u Federaciji BiH. Naši načelnici i gradonačelnici su doprinijeli razvoju svojih općina i gradova stvaranjem ambijenta za investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Nisu svoje mandate trošili na raspirivanje međunacionalne mržnje i svađanje svojih građana kao što to radi vlast u Tuzli.

FAKTOR: Opozicione stranke SDA, SBB i HDZ još uvijek traže zajedničkog kandidata za gradonačelnika? Dokle je stigao ovaj proces i kada će se znati ime?

IMAMOVIĆ: Javnosti je dobro poznata platforma na kojoj SDA i SBB razgovaraju i dogovaraju zajednički nastup. U te razgovore su, što se tiče Tuzle, uključeni i HDZ, Stranka za BiH i BPS. Na posljednjem sastanku je zaključeno da se gradski odbori SDA i SBB-a dogovore u vezi zajedničkog kandidata. Međutim, u toku pregovora, u javnost su procurile izjave predstavnika Kantonalnog odbora SDA TK prema kojima je u Tuzli već sve dogovoreno i da je kandidat za gradonačelnika aktuelni ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Hadžiefendić. Ta vijest nas je sve iznenadila i izazvala je nezadovoljstvo članova i simpatizera GO SDA Tuzla. Stekao se utisak da dogovor gradskih odbora ovih stranaka nije bitan i da se ne uvažava mišljenje onih koji na terenu treba da realizuju dogovoreno. Zbog svega navedenog, pregovori su trenutno u zastoju jer GO SDA Tuzla ne želi da prihvati nametnuta rješenja. Naš uvjet za nastavak pregovora je da se Hadžiefendić ne može pojaviti kao potencijalni kandidat, ne zato što sumnjamo u njegove kvalitete kao kandidata, nego zbog toga što smatramo da trebamo tragati za novim zajedničkim kandidatom do kojeg ćemo doći na osnovu dogovora dva gradska odbora, a ne na osnovu nametanja sa strane.

FAKTOR: Kako gledate na kandidaturu SDP-ovca Jasmina Imamovića za gradonačelnika Tuzle, koji se već 16 godina nalazi na čelu ovog grada? I na to da će DF imati svog kandidata?

IMAMOVIĆ: To što je DF odbio podržati kandidaturu Jasmina Imamovića potvrđuje činjenicu da u Jasmina Imamovića vjeruje još samo on sam i dio Gradskog odbora SDP-a Tuzla. DF je nastao iz nezadovoljstva politikom SDP-a tako da je bilo iluzorno očekivati da će DF podržati onog koji je jedan od simbola te politike.
Žao mi je što ćemo u naredna četiri i po mjeseca morati slušati sve ono što je spreman izmisliti Jasmin Imamović kako bi pokušao još jednom uplašiti građane Tuzle od tobožnjih „djelilaca Tuzle” od „onih koji Tuzli žele ukinuti ime” „onih koji žele zatrpati Panonska jezera” „onih koji žele uništiti tuzlansku multikulturu” i šta sve ne…
Ključna tema našeg gradonačelnika su „Panonska jezera”. To je zaista jedan uspješan projekat i uspješno realizovana tuđa ideja. Međutim, uvijek se pri tome sjetim onog privatnika iz Bijeljine koji je svojim novcem izgradio Etnoselo, osigurao ponudu za posjetioce tokom cijele godine i što je najvažnije, ne traži od građana Bijeljine da ga zbog toga biraju za doživotnog gradonačelnika kao što to traži naš gradonačelnik. Za Grad Tuzlu bi bilo dobro da gradonačelnik Imamović u oktobru ide u penziju.

FAKTOR: Gdje je gradska vlast u Tuzli najviše zakazala? Gdje je šansa za napredak?

IMAMOVIĆ: Jedan od prigovora opozicije se odnosi na politiku neravnomjernog razvoja koju SDP u ovom gradu sprovodi decenijama. Takva politika je dovela do toga da je najveći dio grada koji se nalazi izvan urbanog područja potpuno zapušten mada se u lošem stanju nalaze i mnoga naselja u urbanom dijelu grada. Ta politika je diskriminatorska jer u punjenju budžeta učestvuju svi građani, a prilikom raspodjele budžetskih sredstava u smislu ulaganja u projekte iz oblasti komunalne infrastrukture najveći broj građana je zakinut. Rezultat te politike je da sedam mjesnih zajednica nema vodu, da su deseci kilometara puteva neasfaltirani, da mnoga naselja nemaju kanalizaciju, da je 60 posto čitaonica i domova kulture i dvadeset godina nakon rata devastirano, Tuzla nema gradsko groblje/mezarje, nema azil za pse…
Grad Tuzla je danas jedno izolovano ostrvo u koje investitori ne svraćaju jer ova vlast nije u stanju da izgradi poslovne zone i stvori ambijent za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.
Da bi Tuzla napredovala neophodna je promjena vlasti. Gradu Tuzla nisu potrebni izmišljeni neprijatelji već jedna nova politička filozofija koja će stvoriti preduvjete za njegov ravnomjeran razvoj, privlačenje investitora, efikasnu upravu, efikasna javna preduzeća i koja će stvoriti preduvjete da se Tuzla razvije u otvoren i moderan grad zadovoljnih građana. Aktuelna vlast već odavno nema šta ponuditi građanima Tuzle i zbog toga je vrijeme da ode sa političke scene.

(Faktor.ba)