Sa SDA evropska BiH

copyofpatriotiplakat

Sa SDA evropska BiH

Danas je Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Za našu zemlju ovaj datum postaje sve značajniji obzirom da je strateški cilj u BiH približavanje Evropskoj uniji, ne samo zbog članstva u Uniji, nego i zbog prihvatanja evropskih standarda, legislative i preporuka, koje će omogućiti BiH političku stabilnost i ekonomski prosperitet.

SDA se kao narodna stranka svesrdno zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO i teži da Bosna i Hercegovina bude na evropskom putu. Jedina je stranka u BiH koja je još od 2004. godine članica Asocijacije Evropskih narodnih stranaka, najjače grupacije u evropskom parlamentu. Stranka afirmiše evropske vrijednosti i standarde, te članstvo u evroatlanskim integracijama, uz očuvanje tradicionalnih vrijednosti bosanskog identiteta. Svjesna da klica fašizma i totalitarizma u Evropi, a naročito na Balkanu, nikad nije iskorijenjena, SDA sebe vidi u frontu antifašističkih snaga koji se suprotstavlja svim oblicima diskriminacije i totalitarizma.

Gradski odbor SDA Tuzla u okviru 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, obilježava i sljedeće datume u novijoj historiji Tuzle:

10. maj – odavanje počasti narodnom heroju iz Tuzle Mehdinu Hodžiću Senadu „ Crnom labudu „

11. maj – sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici 1995.

15. maj – Dan pobjede patriota Tuzle u bitci na Brčanskoj Malti 1992.

25. maj  – sjećanje na stradalu tuzlansku mladost 1995.

U Bosni i Hercegovini se 9. maj obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH.

Ovo je i Dan logoraša BiH. Podsjetnik je na mučenje hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.