RIFATBEGOVIĆ ZA HAYAT: DALI SMO NAJBOLJI ODGOVOR ZA SVE PACIJENTE U DOBA PANDEMIJE

RIFATBEGOVIĆ ZA HAYAT: DALI SMO NAJBOLJI ODGOVOR ZA SVE PACIJENTE U DOBA PANDEMIJE

Prvi gost u emisiji “Dobar dan BiH” bio je direktor Klinike za hirurgiju UKC Tuzla Zijah Rifatbegović.

Na početku razgovora je otkrio kakva je situacija u Tuzli, odnosno da li se rade operacije.

  • Radimo strašno mnogo. Mi smo svo vrijeme od momenta proglašenja pandemije radili punim kapacitetom. Brzo smo prihvatili iskustvo zemalja u regiji i onda smo se na taj način potrudili da organizujemo kako bi pružili maksimalno dobar odgovor prema infekciji. Sigurno da medijska pokrivenost, zahvaljujući svima, pomogla je da se adekvatno pripremimo i provedemo sve moguće preventivne mjere kako bi ublažili početni udar – kazao je Rifatbegović.

Mišljenja je da su u UKC Tuzla dali dobar odgovor.

  • Uvijek može bolje, ali shodno situaciji i iskustvima zemalja u regiji, odgovorili smo na najbolji mogući način i sa najboljim raspoložim sredstvima koje smo tada imali na raspolaganju. Brzo smo napravili kliničke puteve za sve pacijente i mislim da smo dali odgovor u pravo vrijeme da nam pacijenti ne čekaju dugo i ne gube vrijeme, te da najurgentiniji budu zbrinuti blagovremeno – pojasnio je.

Istakao je da su hirurzi u ovom vremenu izazova i pandemije odgovorili dobro na krizu.

  • Moram biti iskren i reći da jesu. Na Klinici za hirurgiju uradili smo i bili smo svi kao jedan. Bio je minimalan broj bolovanja i to se odnosilo samo na one kolege i kolegice koji su bili u samoizolaciji, naši medicinski tehničari, svo pomoćno osoblje i one uposlenike, koji jednostavno zbog pogoršanja osnovne bolesti nisu mogli odgovoriti uslovima. Ali to je bilo minimalno. Pripremili smo i operacione sale i imali smo dovoljno materijala i ponosam sam da kažem da smo svo vrijeme radili maksimalno punim kapacitetom i najboljim uslovima koji su u EU. Naravno naša oprema može biti bolja, ali i ova, možemo sigurno reći da radimo u nivou razvijenih zemalja u EU – naglasio je.

Istakao je da su hirurzi u ovom vremenu izazova i pandemije odgovorili dobro na krizu.