Rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu i Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu – previše značajna pitanja za građane Tuzle da bi se o njima odlučivalo na online sjednici

Rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu i Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu – previše značajna pitanja za građane Tuzle da bi se o njima odlučivalo na online sjednici

Klub vijećnika SDA Tuzla protivi se održavanju online sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja je zakazana za petak 29. maj.

Smatramo da su teme najavljenog veoma obimnog dnevnog reda previše značajne za građane Tuzle da bi se o njima odlučivalo na prečac, bez  iscrpne rasprave i izvan uobičajene demokratske procedure i uvida javnosti.

Rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu, Informacija o provođenju politike jedinica lokalne samouprave, Informacija o aktivnostima gradonačelnika grada Tuzle za 2019. godinu, Izvještaj za 2019. godinu o realizaciji Strategije razvoja grada Tuzle, izmjene i dopune Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle, zavrjeđuju da se o njima raspravlja i odlučuje  u vijećničkim klupama, uz prethodne unutarstranačke konsultacije pa i konsultacije sa građanima.

Tako značajne i vitalne teme za grad i građane Tuzle najbolja su prilika za vraćanje političkih i društvenih tokova u normalno stanje, naravno, uz pridržavanje svih zaštitnih mjera, a u skladu sa normaliziranom epidemiološkom situacijom.

Vraćanjem odlučivanja u Gradskom vijeću u normalne, demokratske poslovničke okvire i poslovničke klupe, sa poštivanjem rokova zakazivanja sjednica i načela javnosti, doprinijet ćemo vraćanju povjerenja građana u demokratske institucije društva i izabrane predstavnike građana pa i predstojeće izbore, ali i spriječiti moguće interesne i političke manipulacije unutar netransparentnog procesa online odlučivanja. U tom smislu mi odnos gradonačelnika i rukovodstva Gradskog vijeća prema vijećnicima, tumačimo kao njihov praktičan odnos prema građanima i demokratiji.

Klub vijećnika SDA Tuzla zahtijeva da se zakazano održavanje online sjednice otkaže, a za 02. juni zakaže redovna sjednica, u sali, uz prisustvo medija i uz puno poštivanje poslovničkih odredbi.