Reagovanje GO SDA Tuzla: Promocija knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” je dokaz da ideja Velike Srbije i dalje živi

go sda tuzla

Reagovanje GO SDA Tuzla: Promocija knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” je dokaz da ideja Velike Srbije i dalje živi


Gradski odbor SDA Tuzla izražava duboko ogorčenje sinošnjom promocijom knjige u beogradskom Domu Vojske Srbije, autora Ilije Brankovića naslovljenu “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”.

Poražavajuća je činjenica da je knjigu promovisalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Ovaj čin kojim se pokušava osporiti drugostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine, kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije 25. maja 1995. kada je ubijena 71 osoba, a 180 ih ranjeno, smatramo izuzetno opasnim jer na ovaj način grube neistine truju javni prostor, negiraju se sudski utvrđene činjenice, promovišu ratni zločinci i nipodaštavaju žrtve.

U mirnodobskim uslovima država Srbija nastavlja agresiju drugim sredstvima, naprije negiranjem genocida u Srebrenici, a sada se zločinački poduhvat širi i prema tuzlanskoj Kapiji i svim drugim stratištima.

Ovim dokazuju da nisu odustali od pohoda na državu Bosnu i Hercegovinu i plana stvaranja Velike Srbije na isti način kako su to pokrenuli 1992. godine jer se ovakvim postupcima stvara ideološka podloga za nastavak započetog.

Naš grad, Kapija, porodice ubijenih, svi smo sinoć ponovo granatirani, ovaj put opasnom propagandom.

Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna Bosanaca i Hercegovaca, patriota koji su je odbranili, koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome neće uspjeti, uprkos tome što se činjenice iskrivljavaju prema nalogu ili željama Beograda.

         Gradski odbor SDA Tuzla