Razvoj i zapošljavanje-prioritet SDA

jedinstvo

Razvoj i zapošljavanje-prioritet SDA


Jedan od glavnih ciljeva Stranke demokratske akcije u naredne četiri godine je ekonomski razvoj sa povećanjem zapošljavanja. Taj naš cilj podrazumijeva: godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5%, smanjenje broja nezaposlenih za 48.000 i smanjenje javne potrošnje za 4,5% godišnje ili 1,22 milijarde KM za četiri godine.

Planiramo poduzeti i niz konkretnih mjera koje će doprinijeti ispunjenju ovih ciljeva, a koje su predstavljene i u Platformi za Opće izbore u BiH 2014. godine. Radi smanjenja nezaposlenosti, podržat ćemo izmjene Zakona o radu i kolektivnog ugovora, poštivajući principe socijalnog dijaloga i zapošljavanje barem jedne osobe iz domaćinstava u kojima ni jedan član nije zaposlen.

Osim toga, planiramo unaprijediti i razvijanje slobodnih industrijskih zona s poreskim olakšicama za investitore, koji će zapošljavati više od 250 osoba, zatim sufinansiranje zapošljavanja 10.000 do 12.000 nezaposlenih. U Platformi smo predvidjeli i obuku, te stručna osposobljavanja i usavršavanja 5.000 do 7.000 nezaposlenih na godišnjem nivou i to na osnovu povećanja iznosa sredstava koja se izdvajaju za aktivne mjere zapošljavanja.

Radit ćemo i na poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta radi privlačenja stranih investicija, podršci malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i izvoza. Osim toga, planiramo i formiranje Fonda za poticanje omladinskog poduzetništva, te kreditnih linija i fondova za mlade poduzetnike kroz projekte samozapošljavanja.

Stoga, pozivamo građane BiH na jedinstvo koje će nam vratiti snagu odlučivanja u parlamentima i vladama, kako bi proveli planirane mjere i ciljeve.

sda.ba