“Samostalni odred Gornja Tuzla” obilježio dvije decenije od formiranja

samostalniodredgornjatz2012059

“Samostalni odred Gornja Tuzla” obilježio dvije decenije od formiranja

 

samostalniodredgornjatz2012014
samostalniodredgornjatz2012012
samostalniodredgornjatz2012016
„Samostalni odred Gornja Tuzla” danas je obilježio pune dvije decenije od svog formiranja 1992. godine. Svečanosti obilježavanja ovog jubileja prisustvovali su nekadašnji borci Odreda, predstavnici boračkih udruženja i organizacija općine Tuzla, članovi porodica šehida i poginulih boraca iz Gornje Tuzle, predstavnici općinske i kantonalne vlasti, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija i veliki broj građana.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995., a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine.


samostalniodredgornjatz2012097
16. maj zasigurno je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. Tog datuma 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla. U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja. Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja. Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj. Odred dobija odrednicu „ Samostalni „ , a dužnost komandovanja preuzima Ćazim Mušanović. Odred su sačinjavale dvije čete, prva i druga. Prva četa pod komandom Hazima Hadžiavdića je preuzela odbranu južnog dijela Gornje Tuzle, dok je druga četa pod komandom Muhameda Memiševića – Hansa, preuzela odbranu sjevernog dijela. Tih dana 1992. godine je došlo je do pojačanog odziva Gornjotuzlaka u Odred tako da se uspostavlja linija od Hafizovog Brda, Poloma, Dragčina, Tursunovače, Ćeteništa do Tetime, kojom se zaustavljaju napadi neprijateljskih jedinica. Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

samostalniodredgornjatz2012061
Ratni put Samostalnog odreda Gornja Tuzla bio je buran, težak, mukotrpan, ali veoma značajan za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Odred je na svom ratnom putu učestvovao na svim ratištima sjeveroistočne Bosne i šire kao što su Teočansko, Vozućko, Gradačačko, Brčansko, Sarajevsko, Olovsko, Bihaćko i druga ratišta.

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida diljem ratišta, 40 civilnih žrtava rata, 65 ratnih vojnih invalida, i velika materijalna šteta.

” Samostalni odred Gornja Tuzla je put do slobode izvojevao veoma časno i čista obraza. Nažalost, dokazivanje da mi možemo ostati na ovim prostorima je koštalo Gornjotuzlake žrtvama koje su podnijeli. Međutim, kod nas se ništa nije promijenilo jer zajedništvo koje smo živjeli prije agresije i dalje teče našim venama. Zato mogu da poručim da samo zajednički Bosanci i Hercegovci mogu izgraditi svjetliju budućnost ” – kazao je prvi komandant Odreda Ćazim Mušanović.

Brojne delegacije odale su počast i položile cvijeće na mjestu pogibije prvog poginulog borca “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” Faika Mandžukića. Mandžukić je izgubio život na brdu Bilježak 16. maja 1992. godine na dan kada je formiran Odred. Ovom prilikom prisutni su mogli čuti i najznačajnije odlomke iz Mandžukićeve biografije.

samostalniodredgornjatz2012120
samostalniodredgornjatz2012098
Ispred Društvenog doma Gornja Tuzla izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” , a o značaju i ulozi “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” govorio je, između ostalih, Muhamed Alić u ime Kluba Patriotske lige općine Tuzla.

samostalniodredgornjatz2012128
U okviru obilježavanja 20. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u Društvenom domu je organizovana svečana akademija. Prikazan je dokumentarni film o ratnom putu Samostalnog odreda Gornja Tuzla, čiji su autori Refik Topić i Haris Alajbegović. Nakon toga upriličen je kulturno-zabavni program uz zakusku i druženje pripadnika ove jedinice.

( više fotografija se nalazi u foto galeriji )

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla