Protesti žena Srebrenice – najduža povorka do sada

aktivnosziiaz137

Protesti žena Srebrenice – najduža povorka do sada

Danas su članice udruženja ” Žene Srebrenice”, kao i svakog jedanaestog dana u mjesecu, održale mirne proteste u centru Tuzle kako bi cjelokupnu javnost podsjetile na genocid iz jula 1995. godine i opomenule da se mnogi zločinci još uvijek nalaze na slobodi. Ovo je bio jedan od najmasovnijih protesta do sada jer se Ženama Srebrenice pridružilo nekoliko udruženja i organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Povorka se kretala duž Pinge preko skvera pa do Trga slobode gdje se zaustavila.

aktivnosziiaz124
” Kao što znate, Hasan Nuhanović je prije jedanaest godina podnio tužbu protiv Holandskog bataljona. Međutim ta prva njegova tužba je odbijena. Sada je na Vrhovnom sudu Holandije donesena odluka da je Holandija kriva i da se ne može zaklanjati za zastavu UN-a. Prema tome, ja sada smatram da su otvorena vrata i za ostale porodice koje će moći da traže odgovornost za zločine. Ipak, porodicama niko ne može vratiti njihove najdraže. Mi smo ovdje kancelariji UN-a u Sarajevu predale šest hiljada potpisa i zahtjev da se smijeni sudija Teodor zbog posljednjih oslobađajućih presuda i niskih kazni ” – kazala je predsjednica Udruženja ” Žene Srebrenice ” Hajra Ćatić.

I ovaj put su uz Žene Srebrenice bile članice Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla i Asocijacije ” Fatma ” OO SDA Tuzla koje su u dvodnevnu posjetu ugostile članice nekoliko raznih udruženja sa područja Krajine koje su se također danas pridružile ovom velikom skupu. Osim njih tu su bili i vijećnici te drugi članovi Stranke demokratske akcije.

aktivnosziiaz127
aktivnosziiaz129
” Mi se svakoga mjeseca pridružujemo majkama Srebrenice pa smo tako i danas tu. Imale smo sreću da ugostimo žene raznih udruženja sa područja Krajine tako da su i one tu sa nama. Neke su po prvi puta u Tuzli da budu dio ovoga mimohoda, da odaju počast poginulim borcima, šehidima, nestaloj djeci ovih majki Srebrenice. Izborimo se za dostojanstvo onih koji su dali živote za našu slobodu, a i za one čije posmrtne ostatke još nismo pronašli. Ako ne budemo radile na ovaj način, to će jednom pasti u zaborav. Mi ćemo biti uporne, ne samo majke Srebrenice, nego žene Tuzle i žene cijele BiH, regije, dijaspore ” – ističe mr. Enisa Žunić, predsjednica Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla.


” Nas je ovdje danas preko sedamdeset. Cilj nam je bio da damo podršku ovim majkama Srebrenice i Podrinja bar na jedan minimalan način koliko možemo. Obogatile smo današnji skup i nama je to veliko zadovoljstvo. Želimo da pokažemo drugim ženama da mi žene mnogo možemo učiniti, da imamo volju i snagu. Trebamo raditi na tome da se međusobno pomažemo, sarađujemo i budemo jedni drugima podrška ” – riječi su Senaide Mašinović predstavnice gošći iz Krajine, inače predsjednice Udruženja žena ” Đul” iz Crvarevca.

aktivnosziiaz132
Nakon mimohoda u Tuzli, članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla, majke Srebrenice i žene iz Krajine posjetile su Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla