Protest Žena Srebrenice

srreb0112

Protest Žena Srebrenice

  

sreb0112
Kao i svakog jedanaestog u mjesecu, članice UG ˝Žene Srebrenice˝ mirnom šetnjom od platoa Pinge do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli još jednom su podsjetile na zločin nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995. godine.

Ogorčene su na proslavu godišnjice manjeg bh. entiteta. Istakle su da svi oni koji obilježavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske, nesvjesno priznaju genocid u Srebrenici.

˝ Nije nam svejedno. Na kostima i krvi naših najbližih stvorena je ta Republika Srpska. Sada smo bile primorane gledati neku proslavu, koja nije ništa drugo nego čisto orgijanje. Mi smo nezadovoljne i procesom ekshumacija. Prošle godine nijedna grobnica nije otvorena. Otkako je nadležnost prešla na Institut za traženje nestalih, ne znamo uopšte šta se radi. Tamo ima problema, s obzirom da je tamo troglavi direktorij. Vjerovatno ne mogu da se dogovore, jer oni hoće proporcionalno – ako se otvori grobnica Bošnjaka, onda da se otvore i grobnice Srbai Hrvata, a znamo koliko je nestalo Bošnjaka, Hrvata i Srba. Tako da se ne mogu dogovoriti. Mi porodice ispaštamo, mnoge porodice umiru, a ne dočekaju da ukopaju svoje najmilije, žrtve srebreničkog genocida ” – kazala je predsjednica Udruženja ” Žene Srebrenice ” Hajra Ćatić.

Porodice žrtava genocida nezadovoljne su i procesom ekshumacija i identifikacija žrtava, kažu da se čitav taj proces odvija jako sporo. Potsjetile su da je u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine osim 10 000 Srebreničana, stradalo 5.000 Bošnjaka i nesrba u Prijedoru, 3.900 u Zvorniku, 3.500 u Bratuncu, 2.600 u Foči, 2.500 u Vlasenici, te u Višegradu 1.700 Bošnjaka.

srrreb0112

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla