Promovisana knjiga prof.dr. Selme Cikotića: „Liderstvo, teorija i praksa

IMG-17c27337420cb55f04552f2cda6d553b-V

Promovisana knjiga prof.dr. Selme Cikotića: „Liderstvo, teorija i praksa


IMG-bcadf60ce07462bb57ba27f811221853-V
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla je upriličena promocija knjige „Liderstvo, teorija i praksa” autora prof. dr. Selme Cikotića.

Ovom naučnom istraživanju prethodila su mnoga predavanja o istoj temi na postdiplomskim i doktorskim studijima na Fakultetu političkih nauka, te izlaganja na međunarodnim konferencijama.

-Jedno poglavlje u knjizi sam posebno napravio, a odnosi se na liderstvo u Bosni i Hercegovini sa dosta lijepim brojem priloga koji to sve ilustruju kroz jednu svjetsku historiju liderstva dugu preko 2.000 godina. Mislim da je knjiga korisna za studente, za profesore, političare, menadžere, osobe koje se bave ekonomijom, biznisom , obrazovanjem, kulturom, sportom, naukom, poljoprivredom, privredom i sl. – kazao je za Fenu autor knjige „Liderstvo, teorija i praksa” prof.dr. Selmo Cikotić.

Promotori knjige Bahrija Umihanić, Mirsad Đonlagić i Adisa Delić tokom promocije knjige govorili su kako je knjiga „Liderstvo, teorija i praksa” zasigurno štivo koje je nedostajalo u Bosni i Hercegovini.

– Ono što posebno želim da istaknem jeste da su posebno naglašeni uticaji liderstva u Bosni i Hercegovini na konkretnu situaciju u okviru kojih je, između ostaloga, naglašena važnost etike i morala kao pretpostavke za ostvarivanje liderskih pozicija – rekao je pomotor knjige prof. dr. Bahrija Umihanić, inače redovni profesor na užoj naučnoj oblasti Menadžment i upravljanje Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prof.dr. Mirsad Đonlagić sa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli kazao je kako svjedočimo jednom potpunom narušavanju hijerarhije kvaliteta zvanja ne samo u obrazovnom sektoru već u svim sektorima u Bosni i Hercegovini.

– Ovde se radi o tome da smo izgubili ono što smo nekada imali i to veoma prepoznatljivo, izgubli smo lidere, samim tim izgubili smo i liderstvo. Dakle, ponovo moramo prihvatiti činjenicu da menadžment, odnosno upravljanje i lideri čine odlučujuće iskorake ka napretku bez obzira o kom se segmentu života radilo. U tom smislu knjigu prof.dr. Selme Cikotića smatram veoma korektnom, vrlo potrebnom i pravo je vrijeme da se oko ovih stvari koje Bosni i Hercegovini nedostaju razgovara na jedan utemeljen i ozbiljan način – zaključio je prof.dr. Đonlagić.

– Ako pored ovih globalnih trendova, u obzir uzmemo i kompleksnost bh. društva, što prof. Cikotić u svojoj knjizi i čini, onda liderstvo u našim okvirima postaje još značajnije. Naime, u društvu u kojem više dominiraju podjele nego povezanost i povjerenje , potrebni su lideri kao na razini mikro društvenih grupa, tako i na razini organizacijskih jedinica, preduzeća, institucija, te na razini države. Nama su danas potrebni lideri koji su spremni da rade, koji su odgovorni i koji ulijevaju povjerenje, ali i koji su prošli unutrašnji put razvoja, odnosno koji su prošli put samoliderstva ili ličnog liderstva – istakla je prof.dr. Adisa Delić .

Promociji knjige „Liderstvo, teorija i praksa” autora prof.dr. Selme Cikotića prisustvovali su studenti, političari, profesori, kao i druge ličnosti iz javnog života.

(Fena)