Promovisana knjiga generala Seada Delića “ Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine „

knjigaseadadelica024

Promovisana knjiga generala Seada Delića “ Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine „

knjigaseadadelica022
Knjiga  ” Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine „ autora penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Seada Delića, promovisana je u četvrtak u BKC-u Tuzla. Plava sala bila je skoro premala da primi sve zainteresovane, među kojima su bili mnogobrojni učesnici i sudionici odbrane Tuzle i BiH u periodu od 1992.-1995.godine. Autor je kao neposredni učesnik u ratnim zbivanjima u sjeveroistočnoj Bosni u knjizi želio da ponudi čitaocima nešto novo, pružajući im mogućnost da sami donose sud i zaključke uspoređujući i dopunjujući njihove lične spoznaje i doživljaje sa onim što je dokumetovano i napisano.Knjiga  ” Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine „ autora penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Seada Delića, promovisana je u četvrtak u BKC-u Tuzla. Plava sala bila je skoro premala da primi sve zainteresovane, među kojima su bili mnogobrojni učesnici i sudionici odbrane Tuzle i BiH u periodu od 1992.-1995.godine. Autor je kao neposredni učesnik u ratnim zbivanjima u sjeveroistočnoj Bosni u knjizi želio da ponudi čitaocima nešto novo, pružajući im mogućnost da sami donose sud i zaključke uspoređujući i dopunjujući njihove lične spoznaje i doživljaje sa onim što je dokumetovano i napisano.

knjigaseadadelica051„ Organizatori borbe i otpora koji su bili u organima izvršne i zakonodavne vlasti nisu dozvolili da se Tuzli dešavaju stvari koje su se dešavale u gradovima u Podrinju i širom Bosne i Hercegovine. Na jedan organizovan institucionalan način pripremljeni su materijalni potencijali za odbranu od agresije.  Tu se može naći po čemu se Tuzla razlikuje od drugih gradova. Takođe, iz vjerodostojnih dokumenata u knjizi se može saznati sve ono što je činjeno da do sukoba ne dođe, šta je planirao neprijatelj. U knjizi se mogu naći svi oni patrioti koji su dali najviše što se može dati za odbranu ove zemlje, a to je svoje živote. Knjiga sadrži i jedan podatak koji možda ni 90 % Tuzlaka ne zna, a to je da su Tuzlaci pretrpjeli procentualno izuzetno velike gubitke van matične teritorije. Tako npr. dvije brigade su 70 % povratnih i nepovratnih gubitaka imale van matične teritorije, a najmanje gubitaka van matične teritorije imaju dvije brigade i to po 25 % . To govori da su Tuzla i Tuzlaci  branili ne samo Tuzlu nego i Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane” – kazao je autor.

Knjiga „ Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine” ima više poglavlja. Uglavnom se radi o dokumentima koji obrađuju ratnu tematiku, govore o pripremi i organizovanju odbrane, borbenim putevima tuzlanskih jedinica, o svemu onome što se dešavalo u toku rata, zatim o 15. maju, te o stradanju tuzlanske mladosti na Kapiji.

O ovom  važnom djelu kako za Tuzlu, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pored autora govorili su promotori rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović, mr. Mehmed Žilić i Ramiz Vilić, te bivši načelnik Općine Tuzla mr. Selim Bešlagić. Promotori su bili saglasni da je to knjiga faktografskih podataka, bez dodavanja ili oduzimanja činjenica te da može služiti kao činjenično stanje koje se dešavalo u Tuzli od momenta agresije do završetka rata.

Autor se na kraju promocije zahvalio svim svojim prijateljima, saborcima, koji su mu u toku nastajanja ovog djela pomagali svojim sugestijama, prijedlozima i ustupanjem arhivske građe.

knjigaseadadelica046

(Fotografije možete pogledati u fotogaleriji sdatuzla.ba)