Pročitajte zaključke Glavnog odbora SDA

20190401 085859

Pročitajte zaključke Glavnog odbora SDA


Redovna sjednica Glavnog odbora (GO) Stranke demokratske akcije (SDA) održana je u subotu u Sarajevu. Razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima, te su doneseni sljedeći zaključci:

To je presuda projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić. Izrečena doživotna kazna predstavlja samo djelimičnu satisfakciju žrtvama, ali potvrđuje da je pravda, makar bila i djelomična, spora ali ipak dostižna.

Očekujemo i zahtijevamo da vlasti u RS-u povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studenstkog doma na Palama  koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid.

– Pozdravljamo odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS, po apelaciji koju su uputili bošnjački i hrvatski delegati iz Vijeća naroda RS. Time je Ustavni sud potvrdio svoju raniju odluku po apelacija Bakira Izetbegovića, tada člana Predsjedništva BiH.

Obaveza vlasti RS-a je da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu. Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.

SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS, kao i prijetnje koje im se upućuju. Pozivamo nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioci ovih napada. Vlasti entiteta RS moraju poduzetu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu.

– Izražavamo zabrinutost zbog informacija o vrbovanju državljana BiH od Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, s ciljem da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u našoj zemlji, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka. 

SDA traži od policijsko-sigurnosnih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Od pravosudnih institucija tražimo da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

– Glavni odbor SDA daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata. 

Pozdravljamo politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu.

Još jedanput pozivamo i druge stranke da pristupe formiranju široke koalicije patriotskih političkih snaga spremnih da odgovore na ozbiljne izazove koji su pred nama, i da stanu u zaštitu interesa Bosne i Hercegovine, i što prije se posvete predanom radu na provođenju reformi.

– Pozdravljamo izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu.

– Podržavamo usaglašeni prijedlog teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji su dogovorili  predstavnici  boračkih udruženja i resornog federalnog  ministarstva. Očekujemo od Vlade Federacije da ovaj Zakon što prije uputi u parlamentarnu proceduru.

– Pozdravljamo početak izgradnje  tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, Bosansko-podrinjskog kantona i istočne Bosne.

– Pozdravljamo Odluku Parlamenta Federacije BiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla. Izgradnja Bloka 7 neophodna je zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH. Osim ekonomskog, ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj, jer će se njegovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

– Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH.

– Glavni odbor SDA je utvrdilo prijedlog odluke o sazivanju 7. redovnog Kongresa SDA koji će se održati 14. septembra 2019. godine i  prijedlog odluke o provođenju redovnih izbora u SDA za mandatni period 2019-2023. godina.