Prof. Šabotić poručuje Bošnjacima da odbace manipulacije: Popis će odrediti bh. političku budućnost

izet-sabotic

Prof. Šabotić poručuje Bošnjacima da odbace manipulacije: Popis će odrediti bh. političku budućnost

Profesor Univerziteta u Tuzli doc. dr. Izet Šabotić ne sumnja u to da su Bošnjaci shvatili važnost predstojećeg popisa te da neće upasti u zamke raznih lažnih dušebrižnika koji ih, iz njima poznatih razloga i interesa, nastoje gurnuti u Ustavom nepriznatu nacionalnu kategoriju.

“To što se kroz historiju radilo Bošnjacima, nikad se nijednom narodu na ovom prostoru nije radilo. Najteži i najtragičniji period velikodržavnih idejnih prepreka u samoidentificiranju bošnjačke nacije jeste period Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, kada se sve činilo na onemogućavanju bošnjačkog nacionalnog razvoja”, ističe prof. Šabotić.

Naš sagovornik nevjerovatnim ocjenjuje djelovanje nekih snaga u BiH koje pred predstojeći popis nastoje zbuniti Bošnjake negirajući njihov nacionalni, vjerski i jezički identitet. Kaže da se to radi izrazito perfidno i bez ikakve naučne argumentacije.

“Kao čovjek kroz čije su ruke prošli mnogobrojni domaći i strani arhivi, iz kojih se može vidjeti kako je Bošnjacima oduzimano njihovo višestoljetno pravo na bošnjaštvo, moram poručiti da Bošnjaci na ovom popisu imaju šansu da se nacionalno isprave i dokažu da su većinski narod u BiH. Svi koji im nude druga rješenja, rade to s ciljem da se bošnjačko nacionalno biće što više reducira na prostorima BiH, da im se u nekoj bliskijoj budućnosti kaže da nemaju pravo na državu. Istina o kojoj moramo voditi računa je – niti ima Bosne bez Bošnjaka, niti ima Bošnjaka bez Bosne. Pitam se samo kako to da dušebrižnici koji nude nacionalnu alternativu Bošnjacima to ne nude Srbima i Hrvatima”, poručuje prof. Šabotić.

Povesti računa

Upozorava na to da će se na osnovu rezultata popisa određivati politička budućnost BiH.

“Nama treba objektivna mjera stanja u zemlji i stoga, osim manipulacija koje nam se nude u smislu nacionalnog opredjeljenja, treba ozbiljno povesti računa o tome da ne dođe do falsificiranja broja popisanih ljudi. Prema podacima koji se posljednjih dana serviraju u srbijanskim i medijima u RS, nekoliko stotina hiljada Srba koji žive u Srbiji imaju bosanske korijene i svi oni se svakodnevno pozivaju da učestvuju u popisu u BiH”, navodi prof. Šabotić.

Ništa preko interneta

“Naši ljudi koji su etničkim čišćenjem natjerani da napuste svoje kuće i imanja na prostoru današnje RS moraju shvatiti ozbiljnost ovog popisa. Neka ne nasjedaju na propagandu da se popisuju putem interneta itd. Usto moraju imati na umu da Srbima iz Srbije koji se pozivaju da učestvuju na popisu, bez obzira na to što imaju državljanstvo druge države, neće biti teško prijeći Drinu i u vrijeme dolaska popisivača naći se u nekoj od kuća svojih rođaka da bi se popisali, odnosno da bi ih bilo više u RS. Bojim se da će tehnika popisa verificirati takvo stanje”, upozorava prof. Šabotić.

(Vijesti.ba)