Prezentiran Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH

img_4083

Prezentiran Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH


Kantonalna privredna komora Tuzla danas je u saradnji sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH organizovala sastanak na kojem je prezentiran Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH. Riječ je o prvom u nizu sastanaka sa privrednicima u FBiH kako bi se ovaj zakon nakon prijedloga i dopuna stavio na dnevni red Vlade FBiH i Parlamenta.Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH koji je u pripremi odnosi se na sva privredna društva bez obzira da li su u većinskom državnom ili privatnom vlasništvu.
 
„Ovaj zakon je veoma bitan za privredu Tuzlanskog kantona, a tako i Federacije BiH. Očekuje se da to što on sadržava doprinese efikasnijem radu privrede, kao i to da će biti sprovodljiv. Sve one obaveze koje su firme imale od ranije moći će se konsolidovati bez potrebe da se ide u stečaje, odnosno postojat će mogućnost da se nastavi raditi nesmetano uz obaveze koje postoje od ranije. Inače, Tuzlanski kanton ima dobre pokazatelje u privredi u odnosu na Federaciju i druge kantone, međutim to još uvijek nije ni blizu onoga kako je bilo prije početka recesije. Želimo doći do prijedloga šta bi trebalo unaprijediti da bi privreda Tuzlanskog kantona, samim tim i Federacije BiH, išla naprijed „ – kazao je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla mr.sci. Nedret Kikanović koji je prezentirao aktuelno stanje privrede TK.

img_4082„ Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH će tretirati sanaciju najvećeg dijela gubitaka koje privreda ima. Odnosi se na doprinose za nezaposlene, doprinose na zdravstvo, poreze koji nisu u kategoriji PDV-a, obaveze prema komunalnim uslugama. Kod većinskih državnih preduzeća odnosi se na obaveze prema dobavljačima i prema radnicima. Radi se o realnom zakonu. Obzirom na naše trenutno stanje i raspoloživa sredstva mislim da se veliki broj naših privrednih subjekata može dovesti u stanje likvidnosti i da se osigura egzistencija radnika i privrednih subjekata. Tuzla je sigurno najznačajniji industrijski centar u BiH i zato smo odavdje i započeli sastanke kako bismo porazgovarali sa onima kojih se taj zakon najviše tiče, a naravno u tom pravcu nastavljamo i dalje u drugim gradovima širom FBiH „ – rekao je ministar za energiju, industriju i rudarstvo FBiH, Erdal Trhulj.
 
Nakon Tuzle slični sastanci biće održani i sa privrednicima Zenice,Travnika i drugih gradova kako bi se prikupile sugestije s ciljem donošenja sto kvalitetnijeg zakona u ovoj oblasti.

img_4085

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla