Press konferencija u povodu 23. godišnjice od osnivanja OO SDA Tuzla

23003

Press konferencija u povodu 23. godišnjice od osnivanja OO SDA Tuzla

 

Danas 5. avgusta 2013. godine navršile su se 23 godine postojanja i djelovanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. Tim povodom je održana press konferencija, a novinarima se obratio predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević koji je podsjetio na značaj SDA BiH i osnivanje Stranke demokratske akcije u Tuzli, kao i na druga važna pitanja kojima će se Stranka baviti u predstojećem periodu.

23002
” SDA je bila vodeća snaga koja je zajedno sa patriotima Bosne i Hercegovine stala u odbranu naše zemlje, a takođe je bila i vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i njenih institucija. Kao narodna stranka, SDA se zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO, i teži da BiH bude na evropskom putu. Stranka demokratske akcije je kroz protekle godine sve strateške poteze i odluke donosila radi što bolje pozicije države Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda i svih drugih naroda koji žive na prostorima BiH, što je osnovna odlika političkog djelovanja SDA koja je prepoznata kao politički partner i od strane Evropske narodne stranke.

U Tuzli je Stranka osnovana 5. avgusta 1990. godine, kada je izabran i prvi Izvršni odbor SDA Tuzla. Nakon toga, u skladu sa Statutom SDA, formirani su i prvi mjesni ogranci SDA za teritoriju tadašnje Skupštine opštine Tuzla. U prvoj godini rada formirana su 22 ogranka, a već u februaru 1991. godine je formiran i politički podmladak – Muslimanski omladinski savez. Danas OO SDA Tuzla ima mrežu od 35 mjesnih ogranaka koji u kontinuitetu rade. U okviru OO SDA Tuzla djeluju Asocijacija Fatma, Asocijacija žena i Asocijacija mladih. Rad Stranke su prepoznali istaknuti građani Tuzle, kao i mladi ljudi koji kontinuirano pristupaju Stranci. Tokom svih ovih godina, na području općine Tuzla SDA se pozicionirala kao politički faktor kojem je na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina. Politika Općinskog odbora SDA Tuzla je politika ravnomjernog razvoja općine Tuzla, stvaranja povoljnijeg ambijenta za privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, politika koja se zalaže za novi ustroj mjesnih zajednica u skladu sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave. Naš cilj je racionalno organizovana i efikasna administracija, uspješna javna preduzeća koja će građanima pružati kvalitetnu i jeftinu uslugu i koja svoju poslovnu filozofiju neće zasnivati na podizanju kredita i cijena komunalnih usluga. Također, zalažemo se da Tuzla zaista bude otvoren i tolerantan grad u koji je dobrodošao svaki pojedinac koji se ponaša kao lojalan građanin, koji želi da živi od svog rada i da dio svog znanja i iskustva uloži za dobrobit naše zajednice. ” – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc.Salko Bukvarević.

23001
Predsjednik je u daljem izlaganju pozvao na nastavak očuvanja unutrašnjeg demokratskog potencijala Stranke, na unutrašnju odgovornost i građenje poštenih i zdravih odnosa unutar SDA. Svim članovima Stranke upućen je i poziv da kroz lični angažman u mjesnim odborima, Savjetima i Komisijama OO SDA Tuzla daju svoj doprinos jačanju Stranke, prosperitetu Tuzle i jačanju Bosne i Hercegovine.

Poseban akcenat u kontekstu budućih aktivnosti predsjednik OO SDA Tuzla je stavio na predstojeći popis stanovništva istakavši da popis ima ekonomski i politički značaj te da će zbog toga SDA veliki dio svojih političkih i organizaciono-tehničkih kapaciteta posvetiti ovom pitanju.

„ Svjesni smo da je popis nužan da bi se kreirale kvalitetne državne strategije i planovi razvoja, zapošljavanja, obrazovanja, poljoprivrede, socijalne politike itd. Neprikosnoveno je pravo građana da se slobodno izjasne o svom etničkom, religijskom, kulturološkom i svakom drugom identitetu. U smislu nacije i pripadnosti državi, svi smo mi Bosanci i Hercegovci. Bošnjaci treba da se, kao i drugi, izjasne u skladu sa našim Ustavom definiranim etničkim imenom BOŠNJAK, i da im je, ako su vjernici, vjera ISLAM, a jezik BOSANSKI. Takvo izjašnjavanje ne umanjuje naše bosanstvo. Naprotiv! „ – istakao je Bukvarević. Dodao je da je na ovom popisu od izuzetne historijske važnosti da Bošnjaci pokažu jasnu nacionalnu svijest o sebi, o svojoj državi Bosni i Hercegovini, o svojoj vjeri, o svom jeziku, kulturnom biću, baštini i tradiciji.

U povodu 23. godišnjice upućene su čestitke osnivačima Stranke, članovima Izvršnih odbora u proteklom periodu, dosadašnjim predsjednicima OO SDA Tuzla, predsjednicima Mjesnih ogranaka, članovima i simpatizerima Stranke koji su dali i daju doprinos u njenom radu.

Također, u ime Općinskog odbora SDA Tuzla, predsjednik Salko Bukvarević je čestitao Bajram.

Nakon press konferencije delegacija OO SDA Tuzla je obišla mezar rahmetli Fuada Hadžiavdića, nekadašnjeg predsjednika OO SDA Tuzla, gdje je zajedno sa njegovom suprugom proučila fatihu i položila cvijeće.

23004
U okviru obilježavanja 23. godišnjice postojanja i djelovanja OO SDA Tuzla i ujedno tradicionalnog obilježavanja Ramazanskog bajrama, Općinski odbor SDA Tuzla u petak 9. avgusta ove godine organizuje prijem za članove i simpatizere Stranke u prostorijama OO SDA Tuzla, u vremenu od 10h do 12h.

9. i 10. avgusta na terenu Sportskog kluba „ Bambi” u Slavinovićima odigrat će se tradicionalni 15. bajramski turnir u malom nogometu koji organizuje Asocijacija mladih Općinskog odbora SDA Tuzla uz podršku OO SDA Tuzla.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla