Press konferencija Kluba vijećnika SDA: Presedan je da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %

pressoktobar003

Press konferencija Kluba vijećnika SDA: Presedan je da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %

Dijeljenje

Klubu vijećnika Stranke demokratske akcije Tuzla se obratio veliki broj građana koji su ogorčeni povećanjem cijena odvoza komunalnog otpada. Stanovnici individualnih stambenih objekata tvrde da su ovakvom odlukom oštećeni, diskriminisani i da se osjećaju kao građani drugog reda. Naime, građani koji žive u kućama dobili su račune po kojima se cijena odvoza smeća obračunava paušalno: 8 KM za kuće do 100 kvadrata, 10 KM za kuće od 100 do 150 KM i 15 KM za kuće iznad 150 kvadratnih metara stambene površine dok se za stanovnike zgrada naplata vrši prema broju članova.


Na osnovu zahtjeva građana individualnih stambenih objekata kako u gradskim, tako i u prigradskim mjesnim zajednicama, Klub vijećnika SDA je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla podnio inicijativu da Nadzorni odbor JKP ” Komunalac Tuzla” još jednom preispita Odluku kojom je povećao cijenu odvoza smeća, u smislu da smanji cijenu odvoza i da omogući građanima da se opredijele po kojoj će opciji plaćati smeće – da li po broju članova domaćinstva ili po kvadraturi stambenog prostora. ” To bi bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u kojem je u članu 7. stav 2. propisano da trgovac mora svoje usluge prodavati svim korisnicima pod jednakim uslovima, što u ovom momentu nije slučaj. Ovo je presedan da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %. Za ovo povećanje odgovornost treba preuzeti većina u Općinskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP, zajedno sa SBB-om, Tuzlanskom alternativom, Strankom za BiH i Narodnom strankom radom za boljitak ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

Građani koji se smatraju oštećeni ovakvom odlukom su najavili i moguće potpisivanje peticije za korekciju ovakvog načina obračunavanja cijene za odvoz i deponovanje komunalnog otpada na području općine Tuzla ukoliko Nadzorni odbor JKP ” Komunalac Tuzla” sam to ne učini.

pressoktobar001
Kada je riječ o rebalasu budžeta Općine Tuzla koji je usvojen na 10. redovnoj sjednici Vijeća i kojim je budžet umanjen za više od 3,5 miliona KM, Klub vijećnika SDA podsjeća da je i prilikom usvajanja budžeta Općine Tuzla u martu 2013. godine tvrdio da je budžet nerealan i preambiciozan , da će uskoro uslijediti rebalans, što se nažalost i dogodilo. ” Mi se ne radujemo rebalansu i padu prihoda, ali je očigledno da je načelnik sa svojim saradnicima loše planirao, nije dozvolio niti jednu intervenciju u formi amandmana na Prijedlog budžeta iako se radilo o simboličnim iznosima. Vrlo je upitno i da li će se dobiti 6 miliona KM od Kantona koji su Općini Tuzla namijenjeni u ime ekološke naknade. Ako se to ne desi neće biti realizovani planirani komunalni projekti, a to će opet ići na štetu građana jer su komunalni problemi glavni problemi u općini Tuzla. Nažalost, Klub vijećnika SDA je bio upravu kada je tvrdio da je budžet trebalo planirati na drugačiji način ” – kazao je Sabahudin Imamović.

pressoktobar002
Klub vijećnika SDA Tuzla izražava i svoje nezadovoljstvo načinom na koji je obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle. „ Smatramo da je neumjesno da se jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle pretvorio u stranački skup i da se suštinski značaj 2. oktobra stavio u drugi plan. Niko nema pravo da u ovome gradu sebi prisvaja ideju antifašizma i da od 2. oktobra, dana kojeg obilježavaju svi građani Tuzle bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost, pravi svoju političku promociju i time umanjuje istinski značaj ovog datuma. SDP je scenarijem ove manifestacije posvećene 2. oktobru, na kojoj su upriličena obraćanja najviših funkcionera isključivo te stranke, pokazao upravo tu namjeru. Postavljamo i pitanje koliko je poreske obveznike u općini Tuzla koštao nastup eminentnih estradnih ličnosti koje su zabavljale građane u povodu Dana oslobođenja Tuzle „ – poručuju iz Kluba.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla