Press konferencija Kluba vijećnika SDA: Presedan je da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %

pressoktobar003

Press konferencija Kluba vijećnika SDA: Presedan je da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %

Klubu vijećnika Stranke demokratske akcije Tuzla se obratio veliki broj građana koji su ogorčeni povećanjem cijena odvoza komunalnog otpada. Stanovnici individualnih stambenih objekata tvrde da su ovakvom odlukom oštećeni, diskriminisani i da se osjećaju kao građani drugog reda. Naime, građani koji žive u kućama dobili su račune po kojima se cijena odvoza smeća obračunava paušalno: 8 KM za kuće do 100 kvadrata, 10 KM za kuće od 100 do 150 KM i 15 KM za kuće iznad 150 kvadratnih metara stambene površine dok se za stanovnike zgrada naplata vrši prema broju članova.


Na osnovu zahtjeva građana individualnih stambenih objekata kako u gradskim, tako i u prigradskim mjesnim zajednicama, Klub vijećnika SDA je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla podnio inicijativu da Nadzorni odbor JKP ” Komunalac Tuzla” još jednom preispita Odluku kojom je povećao cijenu odvoza smeća, u smislu da smanji cijenu odvoza i da omogući građanima da se opredijele po kojoj će opciji plaćati smeće – da li po broju članova domaćinstva ili po kvadraturi stambenog prostora. ” To bi bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u kojem je u članu 7. stav 2. propisano da trgovac mora svoje usluge prodavati svim korisnicima pod jednakim uslovima, što u ovom momentu nije slučaj. Ovo je presedan da se cijena komunalnih usluga poveća za oko 100 %. Za ovo povećanje odgovornost treba preuzeti većina u Općinskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP, zajedno sa SBB-om, Tuzlanskom alternativom, Strankom za BiH i Narodnom strankom radom za boljitak ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

Građani koji se smatraju oštećeni ovakvom odlukom su najavili i moguće potpisivanje peticije za korekciju ovakvog načina obračunavanja cijene za odvoz i deponovanje komunalnog otpada na području općine Tuzla ukoliko Nadzorni odbor JKP ” Komunalac Tuzla” sam to ne učini.

pressoktobar001
Kada je riječ o rebalasu budžeta Općine Tuzla koji je usvojen na 10. redovnoj sjednici Vijeća i kojim je budžet umanjen za više od 3,5 miliona KM, Klub vijećnika SDA podsjeća da je i prilikom usvajanja budžeta Općine Tuzla u martu 2013. godine tvrdio da je budžet nerealan i preambiciozan , da će uskoro uslijediti rebalans, što se nažalost i dogodilo. ” Mi se ne radujemo rebalansu i padu prihoda, ali je očigledno da je načelnik sa svojim saradnicima loše planirao, nije dozvolio niti jednu intervenciju u formi amandmana na Prijedlog budžeta iako se radilo o simboličnim iznosima. Vrlo je upitno i da li će se dobiti 6 miliona KM od Kantona koji su Općini Tuzla namijenjeni u ime ekološke naknade. Ako se to ne desi neće biti realizovani planirani komunalni projekti, a to će opet ići na štetu građana jer su komunalni problemi glavni problemi u općini Tuzla. Nažalost, Klub vijećnika SDA je bio upravu kada je tvrdio da je budžet trebalo planirati na drugačiji način ” – kazao je Sabahudin Imamović.

pressoktobar002
Klub vijećnika SDA Tuzla izražava i svoje nezadovoljstvo načinom na koji je obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle. „ Smatramo da je neumjesno da se jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle pretvorio u stranački skup i da se suštinski značaj 2. oktobra stavio u drugi plan. Niko nema pravo da u ovome gradu sebi prisvaja ideju antifašizma i da od 2. oktobra, dana kojeg obilježavaju svi građani Tuzle bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost, pravi svoju političku promociju i time umanjuje istinski značaj ovog datuma. SDP je scenarijem ove manifestacije posvećene 2. oktobru, na kojoj su upriličena obraćanja najviših funkcionera isključivo te stranke, pokazao upravo tu namjeru. Postavljamo i pitanje koliko je poreske obveznike u općini Tuzla koštao nastup eminentnih estradnih ličnosti koje su zabavljale građane u povodu Dana oslobođenja Tuzle „ – poručuju iz Kluba.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla