Neozbiljnost i neodgovornost SDP-a proizvodi političku krizu na svim nivoima

s

Neozbiljnost i neodgovornost SDP-a proizvodi političku krizu na svim nivoima

 

Premda najavljena, Stranku demokratske akcije je iznenadila odluka SDP-a o zahtjevu za razrješenje članova SDA u Vijeću ministara BiH, kao i raskidu koalicije na ostalim nivoima.

Ovakvom neozbiljnom i neodgovornom odlukom, SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Nelogično je i neprimjereno tražiti isključenje SDA iz Vijeća ministara zato što se Stranka demokratske akcije protivi smanjenju sa 1.028.000,00 KM na 950 miliona KM, a potom i zamrzavanju za naredne tri godine državnog budžeta koji nije dostatan za funkcioniranje institucija države BiH, dok se ujedno pristaje na rast entitetskih budžeta.

Insistiranje na raskidanju koalicije na nivoima gdje ona uspješno funkcionira ukazuje da istinski razlog za ovakvo ponašanje SDP-a nije stav SDA da ne prihvati ovakav budžet institucija BiH. Vjerovatno je da je riječ o nekim potpuno drugim interesima i motivima koji za sada nisu dostupni javnosti.

Krajnje je neumjesno optuživati SDA da nije opredijeljena za dijalog i dogovor kada je dobro poznato da je baš SDA inicirala i omogućila sve do sada postignute dogovore – od uspostave Vijeća ministara BiH, rješavanja pitanja i principa vojne i državne imovine, popisa stanovništva i sistema državne pomoći.

Pozivamo SDP da preispita svoju odluku kako bismo nastavili zajedno raditi za dobrobit države i građana. U protivnom, SDP će se morati suočiti sa svim konsekvencama ovakvoga ponašanja.

sda.ba