Predstavnički dom PSBiH danas o plaćama i Platformi za mir

predstavnicki dom psbih sjednica 1907 04

Predstavnički dom PSBiH danas o plaćama i Platformi za mir


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi danas na sjednici razmatrati Izvještaj Evropske komisije o BiH koji prethodno nije razmatrala nadležna komisija.

Sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije BiH trebala je biti održana jučer, međutim, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazane za danas su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlaže poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a namjera je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prevoznika po najpovoljnijim uslovima.

Pred poslanicima će biti i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu u kojoj se, između ostalog, navodi da je najveći broj zaprimljenih prijava vezan za privredni kriminal te je i najveći broj podignutih optužnica u predmetima privrednog kriminala – 88 optužnica protiv 118 osoba.

Potom slijede predmeti ratnih zločina gdje je podignuto 38 optužnica protiv 89 osoba, a onda i predmeti iz općeg kriminala gdje su podignute 33 optužnice protiv 44 osobe, dok je u predmetima organiziranog kriminala podignuta 21 optužnica protiv 89 osoba.

– U predmetima korupcije podignuto je devet optužnica protiv 26 osoba, dok u predmetima koji se odnose na krivično djelo terorizma nije podignuta nijedna optužnica, ali koruptivne radnje sadržane su i u većini predmeta privrednog i organiziranog kriminala, a mogu se naći i kod krivičnih djela terorizma – pojašnjeno je u Informaciji.

Budući da je izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju predlaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odgođeno na prethodnoj sjednici Doma ona će se danas ponovno naći na dnevnom redu sjednice.