Predstavnici Općinskog vijeća jedinstveni:Upućen Apel pravosudnim organima

amedsre321

Predstavnici Općinskog vijeća jedinstveni:Upućen Apel pravosudnim organima

U povodu aktuelne situacije u vezi presude Ustavnog suda BiH kojom se omogućava puštanje na slobodu Novaka Đukića, dokazanog ratnog zločinca, u zgradi Općine Tuzla danas je održana press konferencija kojoj su prisustvovali: načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, predsjedavajući Općinskog vijeća Jozo Nišanžić, zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nada Mladina, sekretar Vijeća Mediha Nuhbegović i predsjednici svih klubova vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla (Klub SDP-a Azra Gazibegović, Klub SDA Sabahudin Imamović, Klub SBB-a Nedžad Hamzić, Klub Bosanske stranke Mirnes Ajanović, Klub Tuzlanske alternative Mensur Alić, Kluba NSRzB Nedžad Malikić, Klub HDZ Jasminka Mijatović i vijećnik SBiH Enes Huseinagić).


Svi prisutni, jednoglasni u stavu, uputili su Apel pravosudnim institucijama BiH (Tužilaštvu i Sudu BiH) za poduzimanje mjera za određivanje pritvora Novaku Đukiću.

– Građani Tuzle su ogorčeni najavom da će dokazani ratni zločinac Novak Đukić, biti pušten na slobodu. Đukić je oglašen krivim od strane Suda BiH i osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 25. maja 1995. godine na Kapiji, kojom prilikom je ubijen 71 građanin Tuzle i oko 150 građana ranjeno.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju generala Vojske Republike Srpske (RS) Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, dana 24. januara 2014. godine, koja je osnov za puštanje Novaka Đukića na slobodu.
Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da zbog opasnosti od bjekstva i velikog uznemirenja javnosti, podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora, a vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Novaku Đukiću, kao mjeru prisustva okrivljenog Đukića u krivičnom postupku.

Podsjećamo da je krivica Novaka Đukića za počinjeni ratni zločin na Kapiji dokazana, te da se Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine odnosi samo na primjenu krivičnog zakona u pogledu izrečene krivične sankcije.

Žrtve i porodice ubijenih, kao i javnost traže odgovoran odnos svih nadležnih, kako u pogledu otkrivanja ratnih zločina i njihovih počinilaca, tako i u pogledu poštivanja domaćeg zakonodavstva, te u pogledu prakse Evropskog suda za ljudska prava, jer su se kod donošenja sudskih presuda morala i trebala imati u vidu opšteprihvaćena pravna načela sadržana u domaćem zakonodavstvu i relevantnim međunarodnim konvencijama iz krivično-pravne oblasti.

Podsjećamo da je ovakva pravna situacija, koja je nastala donošenjem odluke, koja je omogućila puštanje na slobodu dokazanog ratnog zločinca, povrijedila žrtve i njihove porodice, koje i dalje proživljavaju duboku patnju i uznemirenost, pročitao je danas zajedničko saopštenje predsjedavajući Općinskog Vijeća Tuzla Jozo Nišandžić.

(tuzlarije.net)