Predstavnici Asocijacija mladih SDA Ambasadi Švicarske predali peticiju za oslobađanje Orića

150624090.6 xl

Predstavnici Asocijacija mladih SDA Ambasadi Švicarske predali peticiju za oslobađanje Orića

Dijeljenje


Predstavnici Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) su u srijedu Ambasadi Švicarske predali potpisanu peticiju za oslobađanje Nasera Orića koji se trenutno nalazi u pritvoru u Švicarskoj.

Taj čin je, kako su kazali, podrška Oriću, ali i izražavanje protesta. Peticija je potpisivana samo dva dana, a ukupno je prikupljeno 37.319 potpisa.

” Svi potpisnici ove peticije, njih 37.319 traže od Švicarske Konfederacije hitno izručenje gospodina Nasera Orića nadležnim institucijama BiH tj. postupanje u skladu s potpisanim Protokolom o saradnji u procesuiranju ratnih zločina koje su Srbija i BiH potpisale 31. juna 2013. i u skladu s međunarodnim pravom”, navedeno je u peticiji.

Također, potpisnici peticije smatraju da hapšenjem Orića nisu prekršeni samo dogovori BiH i Srbije već i jasni međunarodni propisi koji zabranjuju ponovno procesuiranje za slučajeve za koje su već izrečene oslobađajuće presude.

” Ovaj incident je u nizu pokušaja inkriminiranja uglednih političkih i vojnih zvaničnika iz vremena agresije na BiH, te postupak koji nedvosmisleno ukazuje na nastavak prizemne i licemjerne političke igre iz Beograda koja po svaku cijenu nastoji negirati i relativizirati ratnu prošlost, agresiju, razaranje i genocid, kako bi umanjila svoju historijsku odgovornost i na pogrešan način popravila svoju međunarodnu i političku sliku”, zaključuje se u peticiji.

sda.ba