Predsjedništvo SDA:Što prije imenovati Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH

s

Predsjedništvo SDA:Što prije imenovati Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH

Dijeljenje


Predsjedništvo SDA pozdravlja jučerašnji sporazum političkih stranaka o raspodjeli resora u Vladi FBiH čime su se stekli svi uvjeti za imenovanje Federalne vlade. Zahtijevamo da se proces imenovanja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH okonča u što kraćem roku, kako bi se vlade počele baviti pitanjima od interesa za svakodnevni život građana BiH. Predsjedništvo SDA odaje priznanje pregovaračkom timu na čelu s Bakirom Izetbegovićem koji su napravili dobar posao kako za BiH, tako i za SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravlja inicijativu da Generalna skupština UN-a proglasi 11.juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. To je najmanje što bi međunarodna zajednica trebala učiniti odajući poštovanje prema žrtvama genocida. Očekujemo da se i u ostalim segmentima promijeni odnos međunarodne zajednice prema ovom pitanju,a naročito odnos prema onima koji negiraju i minimiziraju genocid u Srebrenici.

Predsjedništvo SDA smatra ispravnim stav Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH da se brojna pitanja oko statusa Sutorine trebaju dodatno razjasniti putem konsultacija sa stručnjacima iz oblasti Međunarodnog javnog i Ustavnog prava.

Predsjedništvo SDA poziva institucije BiH da se na krajnje odgovoran način odnose spram budućeg predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope (maj-novembar 2015.godine). Ovo je vrlo važan događaj za našu zemlju i njene institucije moraju poduzeti sve kako bi se taj zadatak obavio na najbolji mogući način.

Predsjedništvo Stranke je pozdravilo usvajanje izmjena Krivičnog zakona čime su se stekli uvjeti da se BiH ne nađe na sivoj ili crnoj listi MONEYVALA.

Na današnjoj sjednici utvrđeni su prijedlozi kandidata za Vijeće ministara iz SDA i to: Adil Osmanović za ministra civilnih poslova,Semiha Borovac za ministricu za ljudska prava i izbjeglice, dr.Pivić Nezir za zamjenika ministra pravde i Žuga Mirsad za zamjenika ministra finansija.

Kada je u pitanju Vlada FBiH, predloženi su sljedeći kandidati: Aljoša Čampara za ministra unutrašnjih poslova, Edin Ramić za ministra raseljenih osoba i izbjeglica i Šemsudin Dedić za ministra poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva. Kandidati za ministra obrazovanja i nauke, za ministra razvoja poduzetništva i obrta kao i kandidat za ministra branitelja i invalida domovinskog rata bit će predloženi do ponedjeljka 16.marta ove godine.

Predsjedništvo SDA je formiralo radnu grupu za definiranje stava SDA po pitanju izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

sda.ba