Predsjedništvo SDA utvrdilo liste za Opće izbore 2018.godine

asim-e1347381991566

Predsjedništvo SDA utvrdilo liste za Opće izbore 2018.godine


Imena nosilaca lista za Parlament BiH, kao i ostale nivoe vlasti, predstavio je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

– Izbornu jedinicu koja obuhvata HNK za Parlament BiH predvodi Edin Mušić, Izbornu jedinicu iz Kantona Sarajevo i BPK nosi doktor Denis Zvizdić. Izborna jedinica 4, koja obuhvata SBK i ZDK, nosi naš Nermin Mandra. Izborna jedinica 5, koja obuhvata Tuzlanski kanton i Brčko Distrikt, nosi naš potpredsjednik Safet Softić. Iz RS-a mogu reći da Izbornu jedinicu 2 nosi zamjenik predsjednika Adil Osmanović. Izbornu jedinicu 3 nosi doktor Abid Đozić iz Stranke za BiH. Naš je tu broj tri, doktor Dževad Mahmutović – kazao je Sarajlić.

Kada je u pitanju Parlament FBiH, SDA je ponudila liste za sve izborne jedinice, osim Izborne jedinice 10.

– U Izbornoj jedinici 2 za Parlament FBiH nosilac je Rahim Gadžić, Izborna jedinica 3 je Ibrahim Zukić, Izborna jedinica 4 je doktor Denijal Tulumović, Izborna jedinica 5 je premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, Izborna jedinica iz istog kantona je Mirsad Zaimović za Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko i Brezu, Eldar Čomor iz Izborne jedinice 7, Melika Mahmutbegović Izborna jedinica 8, Izborna jedinica 9 je Ćatić Osman, u Izbornoj jedinici 10 nemamo listu, a to su Posušje, Grude, Široki Brijeg i Ljubuški. U Izbornoj jedinici 11 sam nosilac ja. Izborna jedinica 12 Vildan Hadžić – izjavio je Sarajlić.

Nosilac liste za Narodnu skupštinu RS-a u Izbornoj jedinici 1 je Senad Bratić, Izbornoj jedinici 2 Esad Sajkić, a Edin Ramić je nosilac liste ispred Zvornika, Osmaka, Šekovića i Vlasenice. Muhamed Dugalija je nosilac liste u Izbornoj jedinici 8, a Ibrahim Drljević liste u Izbornoj jedinici 9, što se, kako je kazao potpredsjednik SDA, treba usaglasiti sa partnerima.

Sarajlić je dodao da aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić predvodi listu za Skupštinu Kantona Sarajevo, a da Bego Gutić predvodi listu za Skupštinu Tuzlanskog Kantona. Konstatirao je sa žaljenjem da SDA ima samo dvije nositeljice lista, a to su Melika Mahmutbegović u Izbornoj jedinici 8 za Parlament FBiH i Aida Obuća, koja nosi listu za Skupštinu SBK.

– Gospođa Sebija Izetbetović je druga na listi Izborne jedinice 11. Treći je zlatni ljiljan, predstavnik boračke populacije i prijedlog Novog Sarajeva Tašo Dacić, dojučerašnji oficir i ratni komandant – izjavio je Sarajlić, dodajući da na listi za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 11 slijede Kenela Zuko, Amor Mašović, Muhamed Kozadra, Amar Dovadžija, Almira Ćosić-Avdić, Anela Kestendžić, Berminka Hrelja i Edin Mirvić.

SDA će ponuditi ukupno 289 kandidata za kantonalne skupštine, 119 kandidata za Parlament FBiH, 71 za Narodnu skupštinu RS-a, 21 kandidata za Parlament BiH iz entiteta RS te 40 kandidata za Parlament BiH iz entiteta FBiH.

Potpredsjednik SDA je naglasio da nije bilo mnogo izmjena na sjednici Predsjedništva u odnosu na ono što je Kadrovska komisija dostavila.

– Imali smo u međuvremenu nekih odustajanja zbog pozicija i zbog obaveza. Mislim na donje dijelova liste, na mlađe kandidate, ali tu smo ovlastili sekretara Kadrovske komisije i općinske odbore koji su predložili te kandidate da vrše popunjavanje ovih mjesta u narednih nekoliko dana, dok se te liste ne predaju CIK-u. Nije bilo nikakvih većih odustajanja. Naravno, imali smo polemike i debate u proteklim danima, zajedno sa kantonalnim odborima o zastupljenosti žena, o zastupljenosti nebošnjaka. Nažalost, opet moram konstatirati da nismo odgovorili zadaći koju nam je predsjednik Izetbegović povjerio da pokušamo što više nebošnjaka izabrati u ovim kantonima. Nismo tu zadovoljni – izjavio je Sarajlić.

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju, listu, kako je Sarajlić ranije kazao, predvodi Semir Efendić, a pored njega su Jasmina Tokić-Biščević, Mirza Čelik, Aljoša Čampara, Amra Hasagić, Mahir Dević te Sabahudin Delalić.

– Gledali smo da sve općine zadovoljimo, da i taj teritorijalni pristup imamo, da svaka općina ima svog predstavnika u Skupštini Kantona kako bi se donosile bolje odluke – zaključio je Sarajlić.

sda.ba