Predsjedništvo SDA usvojilo konkretne mjere za prevazilaženje postojeće krize

2702

Predsjedništvo SDA usvojilo konkretne mjere za prevazilaženje postojeće krize


Realizirajući zaključak Glavnog odbora Stranke, Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici usvojilo je niz konkretnih mjera koje će doprinijeti stabiliziranju prilika i prevazilaženju postojeće krize u zemlji.

Prijedlogom kratkoročnih mjera u sferi ekonomije SDA će preko svojih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini inicirati izmjene postojećih i donošenje novih zakona za pomoć domaćoj privredi i zapošljavanju.

SDA insistira na konkretnim mjerama kojima će biti smanjena primanja izabranih i imenovanih dužnosnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao i hitnu racionalizaciju potrošnje u svim budžetima, javnim kompanijama, agencijama, fondovima i zavodima čime bi došlo do značajnih ušteda.

Ta sredstva bi bila usmjerena u poseban fond za zapošljavanje i socijalne programe.

SDA će predložiti i set kratkoročnih mjera kojima bi se unaprijedilo stanje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite kako bi svaki građanin u FBiH bio obuhvaćen kvalitetnom zdravstvenom uslugom.

SDA je snažno opredijeljena za jačanje vladavine prava i zahtijeva da sudovi i tužilaštva ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije i organiziranog kriminala.

SDA od nadležnih institucija traži hitno započinjanje revizije privatizacijskih ugovora.

SDA traži da se u set antikorupcijskih zakona ugrade mehanizmi ispitivanja porijekla imovine za sve, a prioritetno za imenovane i izabrane zvaničnike na svim nivoima te predsjednike političkih stranaka

Svjesna činjenice da veliki dio predloženih mjera ne može realizirati sama, SDA poziva ostale političke stranke da pokažu odgovornost i socijalnu osjetljivost u hitnom provođenju seta mjera koje će inicirati.

Svim građanima upućujemo iskrene čestitke povodom 1.marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

sda.ba