Predsjedništvo SDA: Što prije imenovati novi sastav Vijeća ministara BiH i Vlade F BiH

s

Predsjedništvo SDA: Što prije imenovati novi sastav Vijeća ministara BiH i Vlade F BiH

Dijeljenje


Predsjednštvo SDA, na danas održanoj redovnoj sjednici,razmatralo je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te prihvatilo informaciju o toku implementacije izbornih rezultata.

Nakon što je imenovan mandatar Vijeća ministara BiH, kao i čelnici izvršne vlasti na nivou Federacije BiH, očekujemo da se što prije uđe u proceduru imenovanja novog sastava Vijeća ministara i Vlade FBiH. Također, očekujemo da se što prije okonča proces uspostavljanja kantonalnih vlada.

Predsjedništvo SDA pozdravlja i podržava zajedničku Izjavu Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH, za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji. Ova Izjava predstavlja važan korak u procesu pridruživanja BiH sa EU. Pozivamo i druge političke stranke da podrže izjavu o neopozivoj opredijeljenosti reformama kako bi BiH mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje šikaniranja roditelja bošnjačke djece povratnika u RS zbog njihove borbe za elementarno ljudsko pravo pohađanja nastave u školama na maternjem jeziku. Umjesto da im se omogući ovo pravo, vlasti RS posežu za prekršajnim prijavama protiv roditelja koji ne dozvoljavaju da im djeca pohađaju nastavu na nekom drugom,osim na maternjem jeziku. Kadrovi SDA će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu roditeljima i njihovoj djeci u borbi za ostvarivanje njihovih prava. Pozivamo međunarodnu zajednicu u BiH da se konačno oglasi i pruži zaštitu ovim ljudima.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih kantonalnih vlada da se povratnicima, posebno onim u RS, omogući puni paket zdravstvene zaštite, kao i za stanovnike u tim kantonima. Nedopostivo je da se zbog tog problema,kao i zbog drugih statusnih pitanja, povratnici po drugi put dovode u situaciju da napuštaju svoje ognjište. SDA daje punu podršku potpunom povratku na prijeratna prebivališta,između ostalog, i kroz pružanje ovakvog vida zdravstvene zaštite.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje nastavak harange i pokušaje političke diskreditacije predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH i potpredsjednika Stranke Šefika Džaferovića koja ima za cilj otežavanje formiranja vlasti na državnom nivou.

Kebo i njegovi politički mentori monstruoznim lažima ne samo da pokušavaju kompromitirati SDA i njene visoke funkcionere,već pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, te baciti ljagu na časnu i herojsku odbranu Armije R BiH.

SDA poziva Tužilaštvo BiH da se hitno očituje u pogledu Kebinih “tvrdnji”, kako bi se ova iskonstruisana situacija što prije raščistila.

U subotu 07. februara mirnim okupljanjima građana obilježena je godišnjica demonstracija u BiH. Podržavamo opravdane zahtjeve građana. SDA je predložila set socio-ekonomskih mjera koji će osigurati više socijalne pravde,efikasniju socijalnu zaštitu i brže zapošljavanje.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojen je prijedlog dodatnih kriterija za predlaganje kandidata na pozicije u izvršnim tijelima. Na zahtjev Glavnog odbora Stranke, Predsjedništvo SDA je utvrdilo Informaciju o provođenju kadrovske politike u SDA, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Glavnog odbora.

Predsjedništvo SDA je opredijeljeno da se pruži maksimalna pomoć i podrška u razvoju svake općine u BiH. To se odnosi i na općinu Banovići i na njene razvojne projekte. Međutim, nedopustiva je komunikacija sa Predsjedništvom SDA i najvišim funkcionerima ove Stranke na način kako je to učinjeno u jučerašnjem pismu sindikata Rudnika Banovići.

Redovna sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana 13. februara ove godine u Sarajevu.

sda.ba