Predsjedništvo SDA: Očekujemo intenziviranje aktivnosti na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu!

sepic-slider-400x226

Predsjedništvo SDA: Očekujemo intenziviranje aktivnosti na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu!


1. Predsjedništvo Stranke demokratske akcije raspravljalo je o stanju u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima.

SDA pozdravlja aktivnosti koje je Vijeće ministara provelo na realizaciji zaključaka donesenih na 68. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH od 20. maja 2014. godine, ali nije zadovoljno brzinom reakcije na otvorene potrebe ugroženog stanovništva.

SDA još jednom traži od nadležnih institucija i građana da zadrže početni entuzijazam i energiju te dodatno intenziviraju napore i na oporavku i obnovi pogođenih područja.

Naročito se potrebno fokusirati na adekvatnu pripremu i organizaciju međunarodne donatorske konferencije na kojoj će biti prikupljena sredstva neophodna za oporavak i obnovu.

SDA traži da se hitno uspostave mehanizmi i ustanove kriteriji te transparentne procedure za raspodjelu sredstava pomoći područjma pogođenim prirodnom nesrećom.

Predsjedništvo SDA usvojilo je plan Savjeta načelnika SDA baziran na zahtjevima općina za pomoć u saniranju posljedica nastalih usljed poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini.

2. Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje paljenje državnih zastava kod Livna i u Kiseljaku, te napad na prostorije Patriotske lige u Kiseljaku nakon utakmice Brazil – Hrvatska.

Također, osuđujemo i napad na livanjsku džamiju hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, koja se dogodila samo dan nakon svečanog otvorenja obnovljene Ćurčinice džamije u Livnu.

Zahtijevamo od nadležnih da ove incidente rasvijetle, počinioce pronađu i sankcioniraju.

3. SDA očekuje da će pravosudni organi Bosne i Hercegovine u pravičnom postupku utvrditi odgovornost direktora SIPA zbog propusta u vršenju službene dužnosti i ozbiljnih posljedica koje su nastale tokom nasilnih protesta u februaru ove godine.

Nadležni Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH obavezan je predložiti suspenziju direktora SIPA Gorana Zupca i pokretanje disciplinskog postupka radi potvrđene optužnice protiv njega pred Sudom BiH.

To je samo dosljedno provođenje zakona, jer je direktor SIPA policijski službenik s najvišim činom. Nedavno je suspendovan pomoćnik direktora SIPA radi krivične istrage protiv njega i nema nijednog razloga zašto bi direktor SIPA pred zakonom bio izuzetak.

SDA već odavno upozorava da je direktor Zubac najodgovorniji za neozbiljne postupke SIPA u slučajevima hapšenja bez naloga Tužilaštva BiH kao i za perfidno uklanjanje bošnjačkih kadrova sa najodgovornijih pozicija u sistemu sigurnosti.

SDA zahtijeva da se hitno ukloni zabrinjavajući nacionalni debalans na štetu bošnjačkih kadrova u SIPA-i i svim državnim policijskim agencijama kako bi se koliko-toliko povratilo poljuljano povjerenje.

Očiti primjer je Regionalni ured SIPA u Mostaru u kojemu trenutno na šest rukovodećih pozicija nema ni jednog Bošnjaka.

4. SDA sa žaljenjem konstatuje da je manifestacija obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata koja će biti održana 28. juna, neutemeljeno i neopravdano pogrešno interpretirana u zvaničnom Beogradu i dijelu BiH.

Ovim impozantnim događajem i koncertom koji će u sarajevskoj obnovljenoj Vijećnici održati Bečka filharmonija želi se Evropi i cijelom svijetu poslati poruka da smo iz stoljeća ratova izvukli pouke i da želimo da ovaj datum bude početak stoljeća mira.

Ploča na Vijećnici nije optužba za cijeli srpski narod, ona je ogledalo jednog vremena i užasnog zločina koji je počinjen 1992. godine. I ona će tu ostati kao opomena generacijama koje dolaze i koje žele živjeti u miru i međusobnom uvažavanju.

5. SDA ocjenjuje uvrijedljivim i neprihvatljivim veličanje osuđenih ratnih zločinaca, te u tom kontekstu izražava osudu svečanog dočeka Darija Kordića na aerodromu Pleso, Zagreb, 06. juna 2014. godine.

SDA podsjeća da je Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Između ostalog, odgovoran je i za pokolj 116 nevinih žrtava u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

SDA smatra da svako glorificiranje presuđenih ratnih zločinaca udaljava narode Bosne i Hercegovine od procesa pomirenja i nije potrebno nikome – ni hrvatskom narodu, ni hrvatskoj državi, niti Katoličkoj crkvi čiji su predstavnici prisustvovali dočeku zločinca Kordića.

SDA će podržati smjenu Gradonačelnika Brčko Distrikta Ante Domića zbog njegovog prisustva ovom sramnom činu.

6. SDA pozdravlja početak procesa ujedinjavanja patriotskih, probosanskih stranaka u Živinicama.

Upozoravamo da je upravo atomizacija bošnjačkog političkog faktora dovela do njegovog slabljenja. SDA poziva na novo jedinstvo, slogu i zajedništvo u odbrani i daljem afirmiranju principa državotvorne politike i jačanju patriotskog političkog faktora.

7. SDA poziva predsjedavajućeg i delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da se angažuju kako bi se usvojile izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine do 24 . juna, kada će se održati plenarno zasjedanje Financial Action Task Force (FATF). Delegati SDA u Domu naroda učinit će sve sa svoje strane da bi se ispoštovao ovaj rok.

SDA poziva delegate u Domu naroda iz RS-a da pokažu ozbiljnost i odgovornost prema građanima BiH, a time i RS-a, koji ne smiju snositi posljedice neusvajanja ovih izmjena Krivičnog zakona BiH. U ovom slučaju se ne radi o prijenosu nadležnosti i pozivamo ih da prestanu s politizacijom.

8. SDA najoštrije osuđuje najnovije verbalne napade na integritet i suvernitet Bosne i Hercegovine predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kao i njegovo primitivno i neprihvatljivo ponašanje tokom prijema povodom Nacionalnog dana Ruske Federacije kada je demonstrativno sjeo tokom intoniranja himne naše države.

Također, još jednom najoštrije osuđujemo postavljanje tzv. spomen-ploče na Vracama u čast Ratka Mladića koji je optužen za genocid, brojne ratne zločine, zločine protiv čovječnosti kao i zločine vezane za višegodišnju opsadu Sarajeva. Posebno zabrinjava što je iza ove provokacije stala općinska vlast na čijem je čelu načelnik iz Dodikovog SNSD-a.

Očito je da su Dodik i njegovi najbliži saradnici u velikoj panici od izvjesnog gubitka izbora u oktobru pa zbog toga, po ko zna koji put, pokušavaju izazvati nove međunacionalne tenzije.

SDA neće pristati na tu njegovu prozirnu i potrošenu političku matricu i zajedno sa partnerskim strankama potpisnicama zajedničke Deklaracije pod pokroviteljstvom Evropske narodne stranke (EPP) nastavit će raditi na stabiliziranju odnosa u BiH i provođenju reformi na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

9. SDA upućuje najiskrenije čestitke na postignutom uspjehu naših reprezentacija u fudbalu, rukometu i sjedećoj odbojci.

sda.ba