Predsjedništvo SDA: Formirati snažni patriotski politički blok

adil osmanovic12-400x240

Predsjedništvo SDA: Formirati snažni patriotski politički blok


Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u. Donošenje ove odluke predstavlja veoma važan korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO, što je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

Pozivamo institucije BiH da odmah preduzmu sve neophodne radnje na usvajanju i otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog plana.

 
Predsjedništvo SDA osuđuje opstrukcije u procesu usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana. Protivzakonitim smatramo poziv upućen članovima Komisije za NATO integracijske procese BiH srpske nacionalnosti, od kojih je, uz prijetnje, traženo da ne sudjeluju u radu Komisije.

 
Predsjedništvo SDA smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije prihvatljiva niti moguća nakon iskustava koje je BiH imala sa susjedima. To je naročito neprihvatljivo uzimajući u obzir da se susjedne zemlje trenutno ponovo naoružavaju.

Jačanje Oružanih snaga BiH u skladu sa Pregledom odbrane, napredovanje ka članstvu u NATO-u i jačanje namjenske industrije, jedini su pravi odgovor i garant da se konflikti neće ponoviti.

 
Poziv Milorada Dodika da Srbija podrži „pravo na samoopredjeljenje RS” predstavlja direktan nasrtaj na teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, a time i  mir u regionu.

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu. Neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje Bosne i Hercegovine sa rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova.

 
Predsjedništvo SDA smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH direktnim  miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona BiH od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta naše zemlje. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda BiH. Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava.

 
Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, podrazumijeva prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka.

 
S obzirom na trenutnu situaciju u BiH i regiji, kao i na predstojeće izazove, Predsjedništvo SDA smatra da je jedini pravi odgovor na te izazove formiranje snažnog patriotskog političkog bloka na svim nivoima vlasti.

 
Predsjedništvo SDA je podržalo dosadašnje aktivnosti stranačkog pregovaračkog tima na implementaciji izbornih rezultata. SDA je  pojedinim partnerima dostavila svoj prijedlog Programa rada u mandatu 2018-2022. SDA-ov pregovarački tim je sa nekima od potencijalnih partnera za formiranje koalicije obavio razgovore. Predsjedništvo SDA traži od pregovaračkog tima da, na stranačkom nivou, održi sastanke i sa ostalim potencijalnim partnerima, uključujući i one iz entiteta RS.

 
Predsjedništvo SDA daje podršku odgovornoj politici člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Njegov konstruktivni pristup je doprinio da Predsjedništvo BiH usvoji dokumente bitne za nastavak evropskog puta, te značajne odluke u vezi za zaštitom imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

 
Predsjedništvo SDA smatra da je Uputstvo Centralne izborne komisije neustavno u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine. Pravni savjet SDA je pripremio zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije. Nakon potpisa ovlaštenih apelanata, Apelacija će u narednim danima biti upućena Ustavnom sudu BiH. Očekujemo da Ustavni sud Apelaciju razmatra u što hitnijem roku.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje hapšenje generala Ramiza Drekovića koji je uvijek bio na dispoziciji pravosuđu.

SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresor i žrtva.

 
Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na ovu funkciju imenovati Bošnjak. Očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka.

sda.ba