Predsjedništvo SDA donijelo odluku: Poznat datum održavanja Kongresa stranke

5571ed76-7404-4a39-a6b9-3ce30a0a0a6d-bakir-izetbegovic-sda-preview

Predsjedništvo SDA donijelo odluku: Poznat datum održavanja Kongresa stranke


Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je donijelo odluke o održavanju predstojećeg Kongresa te je raspravljano o aktuelnim političkim dešavanjima, sa fokusom na proces formiranja vlasti.

 

Kazao je to medijima nakon sjednice potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, naglasivši da SDA namjerava nastaviti voditi procese formiranja vlasti, ali ni u kom slučaju nauštrb evropskog i NATO puta BiH. Kada su odnosi sa SBB-om u pitanju, a u kontekstu prekida sjednice Vlade FBiH i izjave premijera Fadila Novalića da SBB i HDZ insistiraju na imenovanjima kadrova, Sarajlić kaže da i dalje postoji dnevna komunikacija između SDA i SBB-a.

 

– Gospodin Džaferović je imao sastanak sa gospodinom Radončićem. I ja sam jučer imao određene sastanke sa određenim ljudima iz SBB-a – kazao je potpredsjednik SDA.

 

Dokumenti koji se odnose na principe funkcioniranja vlasti u narednom mandatu su, dodaje, podijeljeni svim potencijalnim partnerima, među kojima su Demokratska fronta, ali i SBB.

 

– Sa DF-om smo u intezivnoj komunikaciji. Za to su zaduženi generalni sekretar Halid Genjac i generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić. Vrlo brzo očekujemo konkretizaciju tih razgovora – izjavio je Sarajlić.

 

Za narednu sedmicu je najavio novi sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

 

– Gospodin Izetbegović je jutros imao pripremu Kolegija. Dakle, bio je sa Draganom Čovićem. Mi smo taj načelni program proslijedili i DF-u, a vjerovatno i SBB-u i svima onima koji su razgovarali sa nama, da vjerovatno i oni kažu svoj stav. SDA ne ulazi sama u vlast. SDA želi u ovom odgovornom i ozbiljnom trenutku za ovu zemlju da prikupi što više probosanskih snaga – kazao je Sarajlić.

 

Sarajlić je osudio napad predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira na novinara portala Žurnal.

 

Prema informacijama Faktora, naredni Kongres SDA bit će održan 14. septembra 2019. godine, a ta bi odluka trebala bitri potvrđena na sjednici Glavnog odbora stranke, koja je zakazana za subotu, 30. marta.

 

Faktor.ba