Predsjedništvo SDA dalo podršku Sadiku Ahmetoviću, Muhamedu Ibrahimoviću i Fuadu Kasumoviću

predsjednistvosda

Predsjedništvo SDA dalo podršku Sadiku Ahmetoviću, Muhamedu Ibrahimoviću i Fuadu Kasumoviću

 

LAGUMDŽIJA ČOVIĆU I DODIKU OBEĆAO ONO ŠTO NISU OSTVARILI KARADŽIĆ I BOBAN!

SDA je dala punu podršku dosadašnjem radu njenih članova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine:

– Sadiku Ahmetoviću koji je upravo zbog podrške borbi protiv organiziranog kriinala i korupcije bio izložen napadima ne samo od tih struktura, već i pojedinih političkih stranaka;

– Muhamedu Ibrahimoviću za veliki doprinos u poboljšanju rada i funkcioniranja Ministarstva odbrane, posebno pripremi i usvajanju sporazuma o vojnoj imovini kao posljednjem uvjetu za članstvo u NATO-ovom programu MAP;

– Fuadu Kasumoviću koji je kao zamjenik ministra trezora i finansija ukazivao na sve nezakonitosti u radu ovoga Ministarstva.

Jasno je da Ahmetović, Ibrahimnović i Kasumović nisu smijenjeni zbog nerada, već zato što se nisu uklapali u politički dogovor o razgradnji državnih institucija i podjeli Bosne i Hercegovine.

SDA će nastaviti svoje političke aktivnosti na svim nivoima vlasti u borbi za jaču i funkcionalniju državu Bosnu i Hercegovinu. Također ćemo nastaviti raditi na implementaciji rezultata lokalnih izbora i uspostavi vlasti u Sarajevu i drugim kantonima, te Gradskog vijeća Sarajeva.

Apsolutno smo protiv najsramnijeg sporazuma u povijesti Bosne i Hercegovine koji su SDP i SBB potpisali sa dva HDZ o formiranju trećeg entiteta, Mostara kao hrvatskog stolnog grada i podjeli države Bosne i Hercegovine!

Također ćemo se suprotstaviti sporazumu koji je SDP postigao sa srpskim političkim strankama iz RS o zaštiti nacionalnih i ekonomskih interesa Republike Srpske kojim je, između ostaloga, predviđeno preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda za penzionere u Republici Srpskoj, reorganizacija Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd., ukidanje Elektroprijenosa BiH, prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta, gradnja hidroelektrana na rijeci Drini bez suglasnosti države BiH, obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci), ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizacija Bosne i Hercegovine itd još 13 sličnih ustupaka. Prema tome, Zlatko Lagumdžija je Čoviću i Dodiku obećao ono što nisu mogli ostvariti Radovan Karadžić i Mate Boban!

SDA će raditi na formiranju jedinstvenog patriotskog bloka Bosne i Hercegovine te nastaviti dijalog sa drugim političkim strankama. I dalje ćemo podržavati evropski put Bosne i Hercegovine i ispunjavanje uvjeta za članstvo u NATO.

SDA je objavila tekst sporazuma sa SNSD-om, ali i SDP mora građanima Bosne i Hercegovine učiniti dostupnim sve tekstove sporazuma sa dva HDZ i SNSD!

sda.ba