Predsjedništo SDA: Neprihvatljivo je da bilo ko u ovom trenutku napušta proces implementacije izbornih rezultata

izetbegovic-nadamo-se-da-ce-se-demokratska-fronta-vratiti 0 14253099111-400x210

Predsjedništo SDA: Neprihvatljivo je da bilo ko u ovom trenutku napušta proces implementacije izbornih rezultata

Dijeljenje


Predsjedništvo SDA poziva sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostave vlasti da što prije okončaju implementaciju izbornih rezultata.

Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice. Predsjedništvo SDA poziva Demokratsku frontu da se vrati u pregovore kako bi vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka. Za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, tj. vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog tima SDA s zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u procesu implementacije izbornih rezultata. To je već rezultiralo uspostavom nove parlamentarne većine na državnom nivou, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH, kao i drugim koristima za našu zemlju i sve njene građane.

SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implementirati izborni rezultati. U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH, a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana. Predsjedništvo SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz jučerašnje Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje. Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično.Predsjedništvo SDA osuđuje i pokušaje revidiranja historije i vršenja pritiska HNS –a na Haški tribunal vezano za suđenje funkcionerima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat.

NEĆEMO DOZVOLITI DA SE FALSIFICIRAJU REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA I ETNIČKO ČIŠĆENJE DOVRŠI OLOVKOM

SDA izražava ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsificiranja rezultata Popisa stanovništva 2013.godine. Upozoravamo Agenciju za statistiku BiH da prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu s zakonom i poštovati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu. Ukoliko se suprotno postupi i falsificiraju rezultati Popisa u cilju vještačkog umanjivanja procenta bošnjačkog stanovništva, posebno u RS-u, SDA neće priznati rezultate Popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja, ovog puta olovkom.

Predsjedništvo SDA je uputilo čestitke KO TK i općinskim odborima SDA u Živinicama i Kalesiji na izboru kandidata SDA za načelnike ovih općina.

Na sjednici Predsjedništva Stranke utvrđeni su prijedlozi odluka o Šestom redovnom Kongresu SDA i izborima u SDA koje će biti razmatrane i usvojene od strane Glavnog odbora na sjednici zakazanoj u subotu 07.marta ove godine.

Predsjedništvo Stranke usvojilo je smjernice o dodatnim kriterijima kadrovske politike za redovne izbore u SDA za mandatni period 2015.-2019. godina.

sda.ba