Predsjedniku Srbije je poznato gdje leže uzroci blokade pozitivnih procesa u BiH

SDA mala-slicica-660x330-400x200

Predsjedniku Srbije je poznato gdje leže uzroci blokade pozitivnih procesa u BiH

Dijeljenje


SDA cijeni kao krajnje neutemeljenu izjavu predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u kojoj je rekao da “to što ne napreduje BiH ne treba značiti da treba zaustavljati RS u njenom razvoju”. Radi se o vrlo ciničnoj zamjeni teza, jer je Nikoliću jako dobro poznato gdje leže uzroci blokade evropskog puta BiH, kao i njenog ukupnog napretka.


Blokade dolaze redovito iz RS-a. Stalne prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, blokade državnih intitucija, konstantna zagovaranja o održavanju referenduma dolaze upravo iz RS! Predstavnici RS-a su blokirali usvajanje niza zakona na koje se BiH obvezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dovoljno je navesti Zakon o bankarskoj superviziji, koji su također blokirali predstavnici RS-a, što je rezultiralo aktuelnom bankarskom katastrofom u RS koja će koštati sve građane BiH. Entitet RS opstruira objavljivanje rezultata popisa stanovništva kao i donošenje državne strategije u infrastrukturnim sektorima koji su ključni uvjet za korištenje IPA sredstava. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju da RS ometa integrisanje BiH u Evropsku uniju.

Ako je predsjednik Republike Srbije, kao što tvrdi prijatelj Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, onda svojim izjavama treba da utiče na političko vodstvo RS-a da, umjesto blokade, zauzme konstruktivan odnos prema svim procesima vezanim za napredak BiH.