Predsjednik SDA Sulejman Tihić ukopan u rodnom Bosanskom Šamcu

tihic-1

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ukopan u rodnom Bosanskom Šamcu


U haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein efendija Kavazović.

„Još jednom svjedočimo neumitnoj istini povratku Stvoritelja. U svom kratkom životu predsjednik Tihić je učinio mnogo. Obavljao je predano mnoge poslove i javne funkcije u društvu i državi. Njegov životni put je bio ispunjen teškom borbom, prije svega zbog njegovog porijekla i životnog opredjeljenja. Bio je mučen u logoru, o čemu je svjedočio pred Haškim tribunalom. Naš narod mu je vjerovao i povjerio najveće državne funkcije. Iako je bio zauzet državnim poslovima, predsjednik Tihić se nije dao odvojiti od običnih ljudi”, istakao je reis Kavazović.

Još je naglasio da je predsjednik Tihić volio svoj rodni grad kojemu se stalno vraćao.

„Mezar u haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu će svjedočiti o dobrom Bošnjaku i bit će nam orjentir da se podsjetimo da moramo nastaviti borbu za našu državu, kao što je to činio bošnjački velikan Sulejman Tihić.”

Posljednjem ispraćaju Sulejmana Tihića prisustvovao je više hiljada ljudi, kao i veliki broj domaćih i stranih dužnosnika, među kojima predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te visoki predstavnik Valentin Inzko.

sda.ba