Predsjednik SDA Bakir Izetbegović susreo se sa predstavnicima Sindikata

bakir-izetbegovic-u-kalesiji-400x266

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović susreo se sa predstavnicima Sindikata

Dijeljenje


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se sinoć sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) predvođenih Ismetom Bajramovićem. Na sastanku su predstavnici Sindikata iznijeli svoje stavove o Prijedlogu Zakona o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik SDA je izrazio spremnost da se nastavi intenzivan dijalog sa predstavnicima Sindikata u cilju dogovora odgovarajućih izmjena i dopuna u prijedlogu novog zakona o radu, koje bi taj prijedlog učinile prihvatljivim sindikatima, imajući u vidu da je već ranije postignut visok stepen usaglašenosti, te da je mali broj spornih odredbi u predloženom tekstu zakona.

U tom smislu, nakon sastanka i obavljenih dodatnih konsultacija sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem upućen je poziv predstavnicima Sindikata da nastave razgovor sa premijerom Federacije u cilju iznalaženja rješenja do današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog novog Zakona o radu.

Hitno usvajanje novog Zakona o radu je neophodno, jer javni budžeti u Federaciji ne mogu podnijeti stalna opterećenja koja su dosegla cifru od jedne milijarde KM, prouzrokovana tužbama zaposlenika proisteklim iz prava po osnovu kolektivnih ugovora o radu, što ugrožava redovnu isplatu penzija, invalidnina i svih drugih izdvajanja za socijalne kategorije u Federaciji, te stoga ne možemo priuštiti luksuz da se dalje odgađa njegovo usvajanje.

sda.ba